Svet
21.07.2020. 14:24
R. E. / Index. hr

DO JANUARA 2021. GODINE: Izrael odobrio praćenje telefona osoba zaraženih koronavirusom

w_56218731.jpg
Izvor: EPA / ATEF SAFADI

Izraelski parlament odobrio je tajnoj službi Shin Bet, zaduženoj za zaštitu nacionalne sigurnosti, meru praćenja mobilnih telefona građana zaraženih koronavirusom do januara 2021. godine.

Nadzorna tehnologija sigurnosne službe Shin Bet koristila se povremeno za praćenje zaraženih koronavirusom od marta, a izraelski parlament (Knesset) je u ponedjeljak kasno u noći odobrio tu meru do 20. januara 2021. godine, prenosi Index. hr.

Sigurnosna agencija prati podatke o lokacijama zaraženih koronavirusom 14 dana prije nego što im je virus dijagnostifikovan. Ti podaci se upotrebljavaju za identifikaciju svih onih s kojima su došli u kontakt.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB EPA-EFE/YAHYA ARHAB

U jednom danu 1500 novih slučajeva

Novi zakon može da se koristi samo ako broj novih dnevnih slučajeva premaši 200. Oni kojima je naložena izolacija mogu da ulože žalbu ako smatraju da su podaci netačni.

Izraelski parlament naložio je tamošnjem ministarstvu zdravstva da izradi nadograđenu aplikaciju za mobilne telefone koju javnost može da preuzme.

Povezane vesti - SISTEM PRAĆENJA: Češka počinje testiranje “pametnog karantina”

Izrael je ponovno otvorio škole i mnoga preduzeća u maju, ukinuvši ograničenja koja su smanjila krivulju infekcija nakon delimičnog karantina uvedenog u martu.

Shutterstock Shutterstock

Porast broja zaraženih izazvao je kritike stručnjaka koji smatraju da je vlada zanemarila preduzete potrebne epidemiološke korake za kontrolu pandemije nakon što se privreda ponovno otvorila.

U Izraelu koji broji 9 miliona stanovnika u ponedjeljak je zabilježeno oko 1.500 novih infekcija koronavirusom. Ukupno je ta zemlja zabeležila 415 smrtnih slučajeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve