Svet
23.07.2019. 16:27
N. Ginić

"DO OR DIE": Najglasniji Bregzitaš konačno mora nešto i da uradi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kolega novinar je rekao za Borisa Džonsona da su mu "laži popločale put do Dauning strita 10". Nije mnogo pogrešio. Svojevremeno je Džonson optužen zbog nedoličnog ponašanja u javnoj službi, jer je tvrdio da je Velika Britanija doprinosila EU sa 350 miliona funti nedeljno.

A šta smo od Unije dobili zauzvrat - verovatno se upitala većina Britanaca.

Povezane vesti - Prvo obećanje Džonsona

Tako je Džonson tendenciozno podgrejao negativne sentimente prema EU, što i nije bilo teško. Postao je personifikacija Bregzit kampanje, a zbog tvrdokornih stavova o evropsko-britanskom razvodu, svojevremeno je dao ostavku na mesto ministra spoljnih poslova.

Jedno mu se ne može osporiti. Kontroverzni bivši gradonačelnik Londona, neobičnog izgleda i razbarušene Trampovske kose, tvrdoglavo brani svoje stavove. Međutim, sada kao novi lider konzervativne partije i premijer Britanije moraće nešto konkretno i da uradi. Moraće da opravda svoj slogan "uradi ili umri".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Stefan Rousseau/Pool photo via AP

Iako je nedavno izjavio da odbacuje mogućnost bilo kakvog novog produžetka roka za izlazak Velike Britanije iz EU, koji je zakazan za 31. oktobar, Džonson dosad nije ponudio nikakvu konkretnu strategiju kako planira da to i izvede.

"Trenutno se u zakonu navodi da Velika Britanija 31. oktobra napušta EU", samouveno je naglasio Džonson, dodajući da će izvesti Britaniju iz EU "u inat" Rusiji. On je rekao i da bi odbacivanje "bregzita" i sprovođenje novog referenduma po tom pitanju pokazalo da je demokratski sistem "farsa".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Peter Morrison, Pool

Tokom kampanje je isticao da će, ako treba, izvesti Britaniju iz EU bez dogovora i da je čak spreman da suspenduje parlament, ukoliko ne bude u stanju da pregovara o novom sporazumu sa zvaničnicima EU.

Ono što je već sada problematično za njegov plan je stav EU da ni u kakvom slučaju neće ponovo otvoriti Sporazum o povlačenju, koji je Britanija sklopila sa evropskim blokom 2018. Zato će budući britanski premijer morati da ubedi Brisel da obnove pregovore o sporazumu o povlačenju, jer će u suprotnom Britanija ući u period velike ekonomske nesigurnosti. Izvesno je da EU neće dozvoliti Džonsonu kardinalne poteze, s obzirom na to da scenario izlaska bez dogovora, može da potkopa globalni rast, oslabi finansijska tržišta i poziciju Londona ne međunarodnoj sceni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Czarek Sokolowski

Pored borbe sa EU, Džonsona čekaju i političke turbulencije u samoj konzervativnoj partiji, ali i vladi. Čak šest ministara, među kojima su Filip Hamond, Dejvid Gok najavilo je ostavke u slučaju Džonsonove pobede zbog stava o Bregzitu, a ministarka obrazovanja En Milton i šef diplomatije Alan Dankan su već napustili vladu.

Džonsonu bi problem mogla da napravi i Irska. Naime, irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovini, koji je ujedno i zamenik irskog premijera, naglasio je da bi za odluku o Bregzitu bez dogovora sa EU, bila potrebna i neka vrsta konsultacija sa Irskom.

Povezane vesti - Aplauzi i protesti za novog premijera

Kovini je ponovio da bi Irska mora da zašti svoje mesto na jedinstvenom tržištu. Poslanici britanskog parlamenta su ranije u više navrata odbacili dogovor koji je sa EU postigla premijer Tereza Mej i mnogi od njih bili su nezadovoljni zbog "bekstopa" prema kojem bi Severna Irska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Matt Dunham, Pool, File

Kovini je izrazio nadu da će Velika Britanija i EU postići dogovor o budućem odnosu u kojem bi "bekstop" mogao biti izbegnut.

Jedan od najspornijih delova sporazuma između EU i Velike Britanije odnosi se na pitanje kopnene granice članice evropskog bloka Irske i britanske provincije Severne Irske.

Džonson je obećao da će Britanija napustiti EU "ili umreti" prema utvrđenom roku 31. oktobra ove godine. On je prošle nedelje pooštrio svoj stav prema Bregzitu insistiranjem da neće prihvatiti manje promene po pitanju sporne irske granice.

"No, no, no" - uzviknula je Margaret Tačer u Domu parlamenta 30. oktobra 1990. na predlog o zbližavanju ujedinjene Evrope. Teško da i Džonson sebi može da priušti takvo, nešto glasnije, "ne".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve