Svet
08.12.2022. 20:51
Beta-AFP

Aleš Beljacki

Dobio Nobelovu nagradu za mir, a zabranjeno mu da pošalje govor

1
Izvor: Beta / AP / Dmitry Brushko

Zatvoreni beloruski aktivista za ljudska prava Aleš Beljacki, koji je podelio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir sa grupama za ljudska prava u Rusiji i Ukrajini, nije dobio dozvolu od beloruskih vlasti da preda svoj govor za ceremoniju uručenja nagrada, rekla je u četvrtak njegova supruga.

Natalija Pinčuk, koja će održati govor u ime Beljackog na ceremoniji dodele nagrade u Oslu u subotu, rekla je da će u njemu preneti misli i izjave svog supruga.

"Nije mogao da ga preda (govor) situacija sa pismima je teška, sve se pažljivo prati. Ali imaćemo njegove izjave i njegove misli i one će biti sadržane u govoru", rekla je ona u intervjuu za AP dok je bila na putu na ceremoniju u Oslu.

Šezdesetogodišnji Beljacki koji je osnovao nevladinu organizaciju Centar za ljudska prava Vesna, priveden je tokom protesta 2020. protiv ponovnog izbora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. On je ostao u zatvoru čekajući na suđenje i preti mu do 12 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Beljacki je četvrta osoba u 121-ogodišnjoj istoriji Nobelovih nagrada koji dobija priznanje dok je u zatvoru ili pritvoru.

Pinčuk je rekla da joj je dozvoljeno samo jednom da vidi supruga u zatvoru od njegovog hapšenja u julu 2021. godine. Čuvari su bili prisutni tokom njihovog susreta krajem novembra u zatvoru blizu Minska, glavnog grada Belorusije.

Rekla je da se nije žalio čime je pokazao svoju snagu i izdržljivost.

Ona je dodala da Nobelova nagrada koja mu je dodeljena nije sprečila beloruske vlasti da upute optužbe protiv njega i povećaju pritisak na njegove advokate. Rekla je da je jedan od njegovih advokata već stavljen u zatvor a drugom je oduzeta dozvola za rad.

Po njenim rečima on je jako impresioniran što je dobio tu nagradu ali da još nije to potpuno shvatio.

"On se suočava sa strogim ograničenjima o informacijama koje može da mi pošalje, ne može ništa da piše o domaćoj ili stranoj politici", rekla je ona i dodala da mu je takođe zabranjeno da piše o uslovima u zatvoru koje je opisala kao teške.

Ona je izrazila nadu da će Nobelova nagrada skrenuti pažnju na Belorusiju i na ljude koji su u zatvoru. 

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljena je beloruskom aktivisti za prava zatvorenika Alešu Beljackom, ruskoj grupi Memorijal i ukrajinskoj organizaciji Centar za građanske slobode.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tri naučnika dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku
1

Kvantna mehanika

04.10.2022. 16:05

Tri naučnika dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Francuz Alen Aspe (Alain Aspect), Amerikanac Džon Klauzer (John Clauser) i Austrijanac Anton Sajlinger (Zeilinger) za pionirski rad u kvantnoj mehanici, objavio je u utorak Nobelov komitet.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve