DOGODILE SE ISTOG DANA I MESECA: Ovo su 4 najjezivije avio tragedije koje su potresle svet

DOGODILE SE ISTOG DANA I MESECA: Ovo su 4 najjezivije avio tragedije koje su potresle svet

Foto Printsscrine Youtube/RT


Današnji dan 31. oktobar ostaće upamćen u ljudskoj istorji po tome što su se u periodu od 39 godina dogodile čak četiri avio katastrofe u kojima je poginulo čak 613 putnika i članova posade.

Nagađanje da li je sve plod slučajnosti ili je u pitanju  loša karma i dalje ostaje nagađanje, ali ovaj datum je u svetskoj vazduhoplovnoj istoriji bio obeležen crnom bojom.

Aerodrom Meksiko Siti 31.10.1979.

Putnički avion kompanije Western Airlines  na letu iz Los Anđelesa srušio se prilikom sletanja na aerodrom u Meksiko Sitij. Tom prilikom stradale su 73 osobe

Meksički zvaničnici su u preliminarnom izveštaju rekli da jepilot pokušao da spusti letelicu na pistu koja je bila zatvorena zbog popravki. DC-1o je prilikom sletanja udario u kamion, a zatim i u aerodromsku zgradu. U Avionu je bilo 77 putnika, a njih 70 je stradalo od čega tri osobe van letelice, dva radnika aerodroma i vozač kamiona u koji je DC-10 udario.

Sao Paolo 31.10.1996.

Tragedija u kojoj je stradalo 99 putnika dogdilo je kada je putnički avion Fokker 100 brazilske avio kompanije na letu broj 402 poleteo na liniji Sao Paolo – Rio de Ženiro. Tragedija se dogodila oko 8.27 sati po lokalnom vremenu 31.oktobra. Naime desni motor je prilikom poletanja otkazao. Pilot je izgubio kontrolu nad letelicom, okrenuo se udesno, a zatim zakačio dve zgrade pre nego što je pao na nekoliko kuća. U tragediji je poginulo 96 putnika i tri civila. Ovo je bila četvrta smrtonosna nesreća u brazilskoj istoriji avijacije, a druga u vreme kad se dogodila.
Kao uzrok nesreće naveden je kratak spoj na ekktornici između motra i pilotske kabine, odnosno neispravan mikro prekidač

Atlanski okean, 31. oktobar 1999.

Boing 767 Egiptera pao u Atlantik. Broj žrtava 217. Naime, sama nesreća i nije toliko zanimljiva, ali ono što jeste je njen uzrok. Godine 1999, 31. oktobra samo 40 minuta posle poletanja sa aerodroma JFK Boing 767, koji je leteo na liniji  Njujrok-Kairo,bez ikakvog razloga iznenada je počeo naglo da ponire i udario u Atalnski okean. Naravno odmah su se pojavile špekulacije i nagađanja koje su veoma zanimljive. Navodno je u trenucima pre tragedije pilot napustio pilotsku kabinu, a upravljanje letelicom je preuzeo kopilot koji je letelicu sumerio pravu ka Atlanskom okeanu. Uzrok bi navodno trebao da bude jak udarac u kopilotovu glavu ili neuspešan pokušaj otmice aviona. Nijedna od ovih stvari nije nikada bila dokazana. Tragičan bilans ove nesreće je bila smrt svih 217 ljudi u avionu.

Sinaj, 31. oktobar 2015.

Avion Erbas A321 ruske kompanije Metrodžet sa 224 putnika i članova posade srušio se 31. oktobra na putu od egipatskog letovališta Šarm el Šeik do Sankt Peterburga i to 23 minuta posle poletanja. Udes niko od 224 člana posade i putnika niko nije preživeo.

Američki sateliti zabeležili su toplotnu eksploziju iznad Sinajskog poluostrva u trenutku pada ruskog putničkog aviona sa 224 putnika i članova posade, a priroda povreda koje su zadobili ukazuju da je do eksplozije došlo u letelici, pre njenog pada, saopštio je egipatski doktor koji je pregledao tela žrtava.

Stučnjaci ističu i da se tragedija dogodila iznenada i bez upozorenje jer pilot niti posada nisu javili da imaju bilo kakvih problema. Uz to avion se raspao na visini od preko 10.000 metara.

Uzrok eksplozije je bila postavljena bomba, koju su podmetnuli pripadnici islamske države.

31.10.1979. DC-10 Western Airlines srušio se kod aerodroma u Meksiku – 73 poginula. 31.10.1996. Fokker 100 brazilskog TAM-a srušio se po poletanju iz Sao Paola – 99 31.10.1999.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar