DOJČE VELE: Samo je pitanje kada će Angela Merkel pasti!

DOJČE VELE: Samo je pitanje kada će Angela Merkel pasti!

FOTO: AP Photo/Michael Sohn


Folker Kauder, prijatelj kancelarke Angele Merkel iznenađujuće je izgubio izbore za šefa poslaničkog kluba Demohrišćana.

Kako piše glavna urednica Dojče velea Ines Pol, sada je samo pitanje kada će Merkelova pasti.

“Šefovi poslaničkih klubova su posebno uspešni ako rade neupadljivo. U nemačkom partijskom sistemu su zaduženi da za predsednika partije iznalaze većinu među poslanicima. Ako je predsednica partije pak istovremeno kancelarka, onda šef poslaničkog kluba svojim radom praktično omogućava da vlada radi bez bočnih vetrova. Toliko o teoriji”, navodi Polova.

Prema njenim rečima, u praksi su vetrovi oko aktuelne Savezne vlade sve jači.

“Još su i dugi koalicioni pregovori bili praćeni intrigama, ostavkama i mogućnošću ponavljanja izbora koja je visila iznad pregovora kao Damoklov mač. Danas, godinu dana nakon izbora, samo je pitanje vremena kada će se koalicija raspasti, a Nemačka morati da krene u potragu za novom vladom. Nije stvar samo u tome što se tri vladajuće partije svađaju kao kočijaši i što su zbog internih igrica moći prokockali ostatke poverenja u stanovništvu”, dodaje se.

Autorka ističe da je Angela Merkel izgubila većinu i u sopstvenom taboru.

“Njen dugogodišnji intimus i večiti šef poslaničke grupe Folker Kauder poražen je na izborima za šefa frakcije u Bundestagu – to je ravno revoluciji na dvoru kancelarke. Sve vodi samo jednom scenariju: novim izborima u koje će Hrišćansko-demokratska unija bez Angele Merkel, nakon što je 13 godina bila na kormilu Nemačke i Evrope. Izbor u široj javnosti nepoznatog finansijskog stručnjaka Ralfa Brinkhausa za šefa poslaničkog kluba došao je baš u trenutku dok je Donald Tramp pred Generalnom skupštinom UN po ko zna koji put verbalno napadao Nemačku. Ta dva paralelna događaja bacaju bizarno svetlo na stanje najveće evropske privredne sile”, navodi Polova.

Urednica DW piše da Izgleda da previše poslanika aktuelnog saziva Bundestaga ne shvata ozbiljnost situacije.

“Njih su birali građanke i građani kako bi se založili za dobrobit zemlje. Nisu ih birali da nedeljama apstiniraju od vršenja vlasti dok se svađaju zbog trivijalnosti i personalnih nameštenja i da time jačaju jedino desno-populističku Alternativu za Nemačku. Od prvog dana je ovoj vladi nedostajao zajednički politički projekat, ali još više sposobne političke figure od formata potrebnog da se Nemačka odgovorno vodi kroz teška vremena. Do ovog istorijskog utorka je jedina pouzdana veličina bila Angela Merkel, koja je odvlačila pažnju sa dubokog jaza u vladajućoj koaliciji i sopstvenim redovima. S tim je svršeno. Poslanici Hrišćansko-demokratske unije i bavarske Hrišćansko-socijalne unije nisu u utorak oterali samo Folkera Kaudera – oni su javno demontirali saveznu kancelarku. Sada više nije pitanje da li je Merkel pred krajem karijere, već samo koliko brzo će pasti. Tome će se radovati i AfD i Donald Tramp”, zaključuje Polova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar