Dok raste broj žrtava u pojasu Gaze, Izraelci u Tel Avivu protestuju protiv sukoba

Dok raste broj žrtava u pojasu Gaze, Izraelci u Tel Avivu protestuju protiv sukoba


Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je da je dvadesetdevetogodišnji stanovnik Gaze juče podgledao povredama i postao 18. žrtva oružanih sukoba na granici sa Izraelom, u kojima je ranjeno oko 1.400 demonstranata. Izraelske vlasti tvrde da imaju tela dvojice ubijenih članova islamističke organizacije Hamas, a na ulicama Tel Aviva okupili su se demonstranti koji apeluju na svoju državu da prekine prolivanje krvi.

Masovni protesti u pojasu Gaze, nazvani “Marš povratka”, počeli su u petak, a demonstanti zahtevaju pravo na povratak palestinskih izbeglica u njihove domove na današnjoj teritoriji Izraela, iz kojih su izbegli u ratu 1948. godine. Najavljeno je da će demonstracije trajati šest nedelja, do Dana nezavisnosti Izraela 14. maja.

Stotine demontranata bacalo je kamenje i molotovljeve koktele i kotrljalo zapaljene automobislke gume prema vojnicima s druge strane granice. Oni su ih rasterivali bojevom municijom i sredstvima za rasturanje nereda, a granicu čuvaju i snajperisti sa naređenjem da pucaju na svakoga ko pokuša da pređe.

Izraelske vlasti odbacuju optužbe da koriste prekomernu silu i tvrde da vojska puca samo na demonstrante koji predstavljaju pretnju, a da odgovornost za žrtve pripada isključivo Hamasu i ostalim palestinskim organizacijama koje okupljaju demonstrante.

“Rukovodstvo Hamasa se igra sa vašim životima. Svako ko dođe blizu ograde danas dovodi sebe u opasnost. Predlažem da nastavite svoje živote i ne učestvujete u provokacijma”, objavio je na Tviteru izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman, u svojoj poruci palestinskim demonstrantima.

U neredima je ranjeno i 10 palestinskih novinara, tvrdi njihov novinarski sindikat.

Sa druge strane granice, stotine ljudi protestovalo je u Tel Avivu, zahtevajući kraj nasilja u pojasu Gaze i okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Demonstranti su nosili transparente s porukama: “Postoji drugi način”, “Prekinite puščanu paljbu” i “Dva naroda, jedna nada”, dok su neki nosili i palestinske zastave.

Jedan od učesnika Mihael Sfard, poznati advokat za ljudska prava, obratio se okupljenima rekavši da je Gaza pod opsadom poslednje decenije, aludirajući na blokadu Izraela i Egipta.

“Narod Gaze pati od ogromne humanitarne krize i sada, kada oni pokušavaju da protestuju protiv nje, suočili su se sa brutalnom silom u kojoj ih je ubijeno 17 ljudi, a povređeni su i osakaćeni mnogi drugi. Moja je dužnost kao Izraelca da protestujem protiv zla počinjenog u moje ime”, rekao je on.

U Jafi kraj Tel Aviva, izraelski Arapi su u isto vreme protestovali u znak solidarnosti s Gazom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar