DONALD TRAMP DAN POSLE SVOJE OBJAVE KOJA JE IZNERVIRALA KINU I EVROPSKU UNIJU: Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju

DONALD TRAMP DAN POSLE SVOJE OBJAVE KOJA JE IZNERVIRALA KINU I EVROPSKU UNIJU: Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju

Foto: Printscreen Youtube


Američki predsednik Donald Tramp stao je danas u odbranu predloženih takse na čelik i aluminijum i ocenio da su trgovinski ratovi dobri.

Tramp je napisao na Tviteru da su trgovinski ratovi dobri kada zemlja, u ovom slučaju SAD, gubi milijarde dolara u trgovini sa drugim zemljama, navodi agencija AP.

“Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju”, naveo je on.

Tramp je rekao da SAD gube 100 milijardi dolara zbog loše politike i dodao da je oštra akcija ključna u borbi protiv nefer trgovine i jačanja nacionalne bezbednosti.

Američki predsednik izjavio je na jučerašnjem sastanku s direktorima iz metalske industrije da će “sledeće nedelje” uvesti uvozne takse za čelične i aluminijumske proizvode.

Predsednik SAD je rekao novinarima da će uvozne takse za čelik biti 25 odsto, a za aluminijum 10 odsto.

Uvodjenje taksi u SAD moglo bi dovede do trgovinskog rata s Kinom. S druge strane, Evropska unija je najavila da bi mogla da uvede na ograničenja za proizvode iz SAD uključujući sok od pomorandže i burbon.

Ministarstvo trgovine SAD je u februaru tražilo od Trampa da uvede takse ili kvote na uvoz metalnih proizvoda, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Frankfurter algemajne cajtung  je tada preneo da Evropska komisija planira uzvratne mere za američke poljoprivredne proizvode, ali i viski i motore Harli-Dejvidson.

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas odbio je da komentariše listu, ali naveo da će EU preduzeti “odgovarajuće mere da odbrani industriju EU”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar