DONALD TRAMP ublažio zabranu za Huawei

DONALD TRAMP ublažio zabranu za Huawei


Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila je da privremeno smanji nivo zabrane poslovanja sa kineskom kompanijom Huawei, kako bi firmama u toj zemlji olakšala i osigurala neku vrstu prelaznog roka, piše CNN.

Mada Huawei ne posluje u velikom obimu sa SAD, ta kineska kompanija je u mnogim ruralnim američkim područjima jedini dobavljač mrežne opreme za američke servise telekomunikacijskih usluga. Te firme su nakon zabrane poslovanja sa Huawei izrazile zabrinutost, navodeći da će im biti potrebno više vremena da promene svoju opremu i nađu drugog dobavljača, ukoliko to uopšte bude moguće.

Upravo zbog toga je Trampova administracija izdala privremenu opštu licencu kojom se gigantu Huawei dozvoljava kupovina američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža i nastavak pružanja bežičnih usluga. Ipak, to ne znači da je ukinuta zabrana kupovine američke opreme radi izrade novih proizvoda.

Osnivač Huawei Ren Zengfei, izjavio je da privremena licenca SAD nema “puno smisla” jer se kompanija već pripremila za slučaj prekida u lancu snabdevanja.

“Nemamo plan da prestanemo s korišćenjem američkih čipova, ali smo u slučaju nestašice, pripremili bekap”, rekao je Zengfei.

Privremena licenca od ove nedelje traje narednih 90 dana, a po potrebi se može i produžiti. Radi se o ublažavanju odredbe kojom se američkim kompanijama zabranjuje korištenje telekomunikacijske opreme onih zemalja za koje SAD smatra da mogu predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Donald Tramp potpisao je izvršnu odredbu usred eskalirajućeg trgovinskog rata između SAD i Kine. Amerikanci su, takođe, od svojih saveznika javno tražili da izbegavaju korištenje Huawei proizvoda zbog straha da kineska vlada koristi opremu za dobivanje poverljivih informacija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar