DRAMA KOD SPLITA: Trajekt sa 292 osobe zarobljen na moru

DRAMA KOD SPLITA: Trajekt sa 292 osobe zarobljen na moru


Putnički brod “Aurelija” italijanske brodarske kompanije SNAV koji plovi na liniji Ankona-Split, pokvario se nedaleko od Žirja. Na brodu je oko 200 putnika, 92 člana posade, u 50 vozila. Prema poslednjim informacijama, povređenih nema.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 iz Ankone i trebalo je jutros oko sedam sati da uplovi u Split, ali je tokom noći ostao bez pogona. Brod se trenutno nalazi na oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

Prema trajektu su odmah upućena dva remorkera, a akciju spasavanja preuzeo je Centar za traganje i spasavanje na moru u Rijeci. Kako navode nadležni, situacija, međutim, nije lako rešiva – zbog lošeg vremena, odnosno jakog juga, dva tegljača koji su se jutros uputili prema trajektu morali su biti vraćeni u šibensku luku.

Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata. Novinarka Slobodne Dalmacije stupila je u kontakt s putnicom Jelenom Burom, koja je kratko rekla:

“Počelo je snažno ljuljanje, oko 5 h smo se svi probudili. Niko nas ništa nije obavestio, onda kad smo videli da se ne pomera brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo rešiti. Informacije cure jako retko, nikakve novosti nemamo, ne znamo šta se događa. Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas ljulja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je jak. Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobijamo pa kolaju razne neproverene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo rešiti”, rekla je Jelena Bura za Slobodnu Dalmaciju.

Trenutno se trajekt nalazi na razmeđi splitskog i šibenskog akvatorija, u smeru Splita, saopštilo je nadležno ministarstvo.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar