Svet
09.07.2018. 10:20
R.E./Rojters

DRUGI DAN IŠČEKIVANJA NA TAJLANDU: Nastavljena akcija spasavanja dečaka iz pećine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na Tajlandu je danas nastavljena operacija spasavanja dečaka iz pećine Tam Luang, u kojoj su zaglavljeni već dve nedelje.

Nakon što su juče u toku dana tajlandski i strani ronioci uspešno izvukli četiri dečaka i pećine, ostalo ih je još osam i njihov trener.

https://www.youtube.com/watch?v=Cy0V44t7Blw

U pećini Tam Luang nalazi se i devet članova spasilačkog tima, prenosi Rojters.

Spaseni dečaci su dobro, ali su i dalje odvojeni od svoje rodbine zbog bojazni od infekcije, rekli su zvaničnici. Oni su odmah posle izvlačenja iz pećine prebačeni u bolnicu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/Chiang Rai Public Relations Office via AP

Spasilačka operacija bila je obustavljena tokom noći da bi se izvršila zamena boca sa kiseonikom koje se koriste tokom izvlačenja.

Ronioci su ponovo ušli u pećinu između 10.00 i 11.00 časova po lokalnom vremenu, preneo je BBC.

Operacija je nastavljena uprkos bojazni da je kiša koja je padala juče i noćas ponovo podigla nivo vode u određenim sekcijama pećine.

Zvaničnici su ranije rekli da postoji prozor od tri do četiri dana za spasilačku akciju pre očekivanih monsunskih kiša.

U akciji učestvuje čak 90 spasilaca, od čega 50 inostranih, od toga su 18 ronilaca, uključujući pet tajlandskih mornaričkih "foka" i 13 članova međunarodne ekipe.

Akcija spasavanja dečaka, ukoliko sve bude teklo po planu, trajaće dva do tri dana.

Vlasti Tajlanda objavile su detaljan plan spasavanja. Posle izvođenja grupe od četiri dečaka, spasavanje se nastavlja u grupama od po troje. Trener dečaka je u poslednjoj grupi.

Po dva ronioca prate svakog dečaka, svi nose kompletnu ronilačku opremu i maske koje pokrivaju celo lice, kao i boce sa kiseonikom. Prate konopac, a kada prolaz postane opasno uzan, dečaku se skida boca sa kiseonikom, zatim ga jedan ronilac vodi napred, dok drugi pozadi navodi bocu kako ne bi udarila u ivice pećine.

Deci su "foke" morale da pokažu osnove ronjenja, kako bi mogli da se snađu u mutnoj i hladnoj vodi.

Veliki je izazov i ronjenje u mutnoj vodi, gde je nulta vidljivost, gde je prostor ograničen i gde je nemoguće pratiti vreme ronjenja.

Delovi puta su skoro potpuno neprovidni usled jakog zamućenja vode, a najuži prolaz, kroz koji će dete morati samo da prođe, širok je svega 38 centimetara.

Kada se provuku kroz to usko grlo, dečaci će imati još čak 2,4 kilometra ronjenja dok konačno ne dođu do prostorije pod vodom gde će moći da udahnu vazduh. Tu će ih čekati ronioci i medicinski tim koji će proveriti njihovo stanje.

Deca nisu jela nekoliko dana, a ronioci koji su ih pronašli davali su im gel kakav konzumiraju profesionalni sportisti, koncentrat glukoze koji brzo podiže nivo energije. U međuvremenu im je doneta i čvrsta hrana, doduše hladna, pa su slabi i iscrpljeni.

Međutim, lekari su procenili da dečaci mogu da izdrže spasilačku akciju.

Po izlasku iz pećine moraće da budu zaštićeni od svetlosti tamnim naočarima, jer su danima bili u mraku.

Mali fudbaleri, njih 12, i trener zarobljeni su u pećini od 23. juna. Dečaci koji su ostali zarobljeni u pećini imaju između 11 i 16 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve