Svet
22.05.2022. 12:03
Beta

Očekuje se još slučajeva

Drugi sumnjiv slučaj majmunskih boginja u Izraelu, razmatra se vakcinacija

Majmunske boginje
Izvor: CDC

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da ispituje još jednog pacijenta za koga se sumnja da ima majmunske boginje, dan pošto je zvanično potvrđen prvi slučaj obolevanja.

Drugi pacijent je nedavno posetio Zapadnu Evropu, navodi se u saopštenju, a izraelski TV Kanal 12 je javio da ima 27 godina, da je hospitalizovan i u izolaciji u Medicinskom centru Barzilai u primorskom gradu Aškelonu, te da je u dobrom stanju.

Javni servis Kan je naveo da je pacijent mornar i da je stigao na teretnom brodu ukotvljenom u Aškelonu.

Virusna infekcija majmunske boginje pojavila se u Evropi, Severnoj Americi i u Izraelu, a simptomi te retke bolesti su povišena temeratura, bol u mišićima, otečene limfne žlezde, jeza, iscrpljenst i osip nalik na ovčije boginje.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Izraela Nahman Aš izjavio je danas da to nije još jedan koronavirus i da se takva vrsta bolesti širi s vremena na vreme.

Doktor Salman Zarka koji je zadužen za pandemiju koronavirusa je rekao da je bolest blaga i mnogo manje zarazna od korona virusa, te da su postojeće vakcine i tretmani efikasni protiv majmunskih boginja.

"Razmatramo i nameravamo da vakcinišemo uglavnom rizične grupe stanovnika", rekao je generalni direktor ministarstva, ocenivši da nema potrebe za vakcinaciju čitavog stanovništva.

Do 1996. godine regruti izraelske vojske su primili vakcinu protiv velikih boginja koja delimično štiti od majmunskih boginja i zato se veruje da veliki deo odraslog stanovništva u Izraelu možda ima neki nivo zaštite.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrdjen je sinoć kod 30-godišnjaka koji se nedavno vratio u Izrael iz inostranstva.

Predsedavajući odbora u izraelskom Centru za kontrolu bolesti doktor Boaz Raz rekao je da se ne očekuje široko rasprostranjena zaraza, ali se mora povećati budnost javnosti.

Ministarstvo zdravlja očekuje još desetine slučajeva obolevanja u Izraelu, ali kaže da nema opasnosti za opštu populaciju i da bolest neće postati epidemija.

Izraelski eksperti razmatrali su sinoć davanje vakcine ljudima koji su bili izloženi zarazi, jer se i tada može sprečiti ozbiljna bolest.

Doktorka Galia Rahav iz odeljenja za infektivne bolesti Medicinskog centra Šeba rekla je da se majmunske boginje ne šire kroz čestice vazduha poput kovida-19, već kontaktom sa kožnim lezijama ili kapljicama obolele osobe, te preko zajedničke posteljine i peškira.

Sastanku odbora prisustvali su i zdravstveni eksperti u zajednici LGBTQ pošto Svetska zdravstvena organizacija ispituje činjenicu da su mnogi slučajevi zaražavanja prijavljeni u drugim zemljama kod ljudi koji se identifikuju kao homoseksulaci ili biseksualci.

Do sada je prijavljeno 92 slučaja majmunskih boginja u 12 zemalja, navode izraelski mediji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pojavio se hepatitis nepoznatog porekla
laboratorija

SZO

11.05.2022. 16:05

Pojavio se hepatitis nepoznatog porekla

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je zabeležila 348 slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla i podržala hipotezu da je adenovirus uzrok ove misteriozne bolesti koja uglavnom pogađa decu i koja se dovodi u vezu i sa kovidom.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve