DRŽAVNI UDAR U SUDANU: Predsednik Bašir podneo ostavku!

DRŽAVNI UDAR U SUDANU: Predsednik Bašir podneo ostavku!


Sudanski predsednik Omar al-Bašir odstupio je s dužnosti šefa države i trenutno su u toku konsultacije o osnivanju prelaznoga vojnog saveta koje će voditi zemlju, navode vladini izvori i pokrajinski ministar.

Ministar proizvodnje i privrednih resursa u Severnom Darfuru Adel Madžub Husein rekao je za TV Al Hadat sa sedištem u Dubaiju da se vode “konsultacije o osnivanju vojnog veća koje će preuzeti vlast nakon što je predsednik Bašir odstupio s dužnosti”.

Sudanski izvori potvrdili su izjavu i za Rojters kažu da je Bašir, koji je na vlasti od 1989. godine, u predsedničkoj rezidenciji pod “jakom stražom”.

“Vojne snage uskoro će objaviti važnu izjavu. Budite spremni”, pročitana je objava na državnoj televiziji bez drugih detalja.

Vojska i bezbednosne snage rasporedile su vojnike oko ministarstva odbrane i važnih saobraćajnica i mostova u glavnom gradu dok se hiljade ljudi okupilo  na antivladinim demonstracijama ispred ministarstva, potvrdio je svedok sa mestu događaja, prenosi Jutarnji list.

Desetine hiljada Sudanaca zauzeli su ulice Kartuma pevajući i uzvikujući poruke protiv Bašira: “Pao je, pobijedili smo!”.

Pročitajte još: