Dva nova slučaja koronavirusa u Hrvatskoj; Ukupno ima pet obolelih

Dva nova slučaja koronavirusa u Hrvatskoj; Ukupno ima pet obolelih

EPA-EFE/JEON HEON-KYUN


Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš potvrdio je još dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, što znači da ih je sada ukupno pet. Jedan novooboleli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitalizovan je u Klinici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci.

Povezane vesti – Jedna zemlja je najspremnija za koronavirus

Beroš navodi da je ovo povoljan pravac, jer se virus zasad ne širi na građane izvan bliskog kruga već zaraženih. Naime, oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

“Prva novozaražena osoba ima blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je takođe kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad, što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba neki malo bliži i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela”, rekla je načelnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar