Svet
22.04.2024. 18:40
Beta-AP

Odavanje informacija

Dvojica Britanaca optužena zbog špijuniranja za Kinu

Špijun, presluškivanje
Izvor: Shutterstock

Dvojica Britanaca, od kojih je jedan bio pomoćnik nekoliko poslanika u Parlamentu, optužena su za špijuniranje u korist Kine, saopštili su tužioci Velike Britanije.

Policija je saopštila da su Kristofer Beri (32) i Kristofer Keš (29) optuženi za "štetno davanje informacija Kini".

Policija navodi da su dvojica od kraja 2021. do februara 2023. prikupljala, snimali ili prenosila informacije koje su "štetne po bezbednost ili interese države" Velike Britanije i prekršila Zakon o službenoj tajni.

Vlasti nisu objavile detalje, ali Beri je navodno univerzitetski nastavnik u Oksfordširu, a "Sandej tajms" je prošle godine izvestio da je Keš bio pomoćnik poslanika koji je imao propusnicu za pun pristup zgradama britanskog Parlamenta.

U izveštaju se navodi da je Keš radio s važnim poslanicima vladajućih konzervativaca, uključujući Ališu Kerns koja je sada na čelu Odbo

ra za spoljne poslove, i njenog prethodnika na tom mestu, Toma Tugendhata, koji je sada ministar bezbednosti.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je prošle godine da je pokrenuo to pitanje sa kineskim premijerom Li Ćiangom, rekavši da je izrazio "veoma jaku zabrinutost" zbog tog kineskog mešanja.

U to vreme, Keš je preko svojih advokata dao izjavu u kojoj je tvrdio da je nevin. Kineska ambasada objavila je saopštenje u kojem se navodi da su optužbe izmišljene.

Takođe uhapšene su tri osobe u Nemačkoj zbog sumnje da su špijunirale za Kinu i dogovarale prenos informacija o tehnologiji za potencijalno vojnu upotrebu.

Britanske obaveštajne službe su poslednjih godina pojačale upozorenja na tajne aktivnosti Pekinga.

Šef obaveštajne agencije za unutrašnji nadzor MI5 Ken Mekalum je 2022. godine naveo Kinu, Rusiju i Iran kao vodeće pretnje bezbednosti Velike Britanije. On je rekao da pokušaji kineskih vlasti da oblikuju britansku politiku uključuju ciljanje i uticaj na niz političara.

Prošlog meseca, nekoliko britanskih poslanika, uključujući vodećeg kritičara Kine i bivšeg lidera Konzervativne partije Iana Dankana Smita, reklo je novinarima da su dugo bili izloženi pokušajima hakovanja i lažnog predstavljanja hakera povezanih s kineskom državom.

Američke i britanske vlasti su najavile novi set sankcija i krivičnih prijava protiv hakera povezanih s kineskom državom, optuženim da su ciljali na veliki broj zvaničnika i korporacija u velikoj operaciji koju podržava ta država.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve