DW: Koliko je Nemačkoj potrebna američka vojska?

DW: Koliko je Nemačkoj potrebna američka vojska?


Ako SAD ostvare najavu o povlačenju vojnika iz Nemačke to bi moglo da drastično utiče na odnose Berlina i Vašingtona, piše Dojče vele. Takođe, to bi sasvim preoblikovalo vojnu prisutnost SAD u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

U poslednje vreme sve češće se govori o tome da bi Sjedinjene Američke Države deo vojnika koji su sada stacionirani u Nemačkoj mogao prebaciti u Poljsku.

Razlog: za razliku od Poljske, koja već izdvaja odsto 2 posto bruto-nacionalnog dohotka za vojsku, u Nemačkoj to nije slučaj – niti će biti u dogledno vreme. Za američkog predsednika Donalda Trampa je to omiljena tema kada kritikuje Nemačku i kancelarku Angelu Merkel. A Poljska ne samo da izdvaja puno novca za oružje, već i važi za zemlju oduševljenu Trampom i njegovom politikom.

Ostvariti te najave i neće biti baš tako jednostavno, jer kada je reč o prisustvu američkih vojnika u Nemačkoj, onda je reč o dugogodišnjem braku – iz obostrane koristi.

Savezna Republika Nemačka je bila deo obrambene strategije SAD još od Drugog svetskog rata kada su Amerikanci, zajedno sa saveznicima (Velika Britanija, Francuska, Rusija) okupirali određeni sektor Nemačke na 10 deset godina.

U Nemačkoj je još uvek smešten najveći kontingent američkih vojnika u Evropi, njih oko 38.600. Samo u Japanu je stacionirano više američkih vojnika van SAD.

No broj vojnika je već godinama u padu. Između 2006. i 2018. broj vojnika je smanjen za više od polovine, sa 72.000 na 33.000. To je posledica prilagođavanja američkih vojnih snaga na nove, kompleksnije globalne izazove.

U Nemačkoj je smešteno pet od sedam američkih garnizona u Evropi (ostala dva su u Italiji i Belgiji). Glavni štab američkih garnizona u Evropi – US Army Europe – je u Vizbadenu, a marinaca u gradiću Beblingenu na jugozapadu zemlje. Glavne vazuhoplovne baze su u Ramštajnu i Špangdalemu.

Ali, u Nemačkoj ne žive samo vojnici, oficiri i njihove porodice nego i mnogobrojno civilno osoblje. U nekim bazama poput Ramštajna osoblje dominira čitavom okolinom. Ovde se ne nalaze samo vojni objekti nego i trgovački centri, škole, pošta i policija. Često je platežno sredstvo isključivo američki dolar.

Nemačka nije samo važno uporište američke vojske kada je u pitanju ljudstvo. Ovde, nadomak bivšem Sovjetskom Savezu, nalaze se i nuklearne baze. Procenjuje se da je u bazi Bihel nedaleko od Ramštajna još uvek deponovano oko 20 nukleranih bojevih glava.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar