DŽEJMS MATIS ZVANI LUDI PAS: Olujni oblaci navlače se nad Korejom, američka vojska mora biti spremna za rat

DŽEJMS MATIS ZVANI LUDI PAS: Olujni oblaci navlače se nad Korejom, američka vojska mora biti spremna za rat

Foto: Printscreen Youtube


Američki sekretar za odbranu Džejms Matis rekao je da se “olujni oblaci navlače” nad Korejskim poluostrvom i da vojska SAD mora biti spremna za rat da bi pomogla diplomatama koje rade na rešenju krize.

Ne najavljujući sukob, Matis je juče pred nekoliko desetina vojnika rekao da diplomatija ima najviše šanse da spreči rat ako reči SAD prate snažne i spremne oružane snage.

“Moji dobri mladi vojnici, jedini način da naše diplomate govore s autoritetom i da im se veruje je ako ste vi spremni za pokret”, rekao je Matis, penzionisani general marinaca.

Njegova izjava je došla istovremeno s uvodjenjem novih sankcija protiv Severne Koreje u Savetu bezbednosti UN, kojima je značajno ograničen izvoz nafte u tu zemlju a svim ostalim državama naloženo da severnokorejske radnike pošalju kući u roku od dve godine. Oni se smatraju ključnim izvorom finansijskih sredstava za vladu Kim Džong Una.

Predsednik SAD Donald Tramp i drugi američki zvaničnici su više puta pretili vojnom akcijom.

Neki funkcioneri su te poruke opisali kao dvostrane: da izvrši pritisak na Pjongjang da udje u dijalog o eliminaciji svog nuklearnog arsenala i da motiviše ključne regionalne sile, Rusiju i Kinu, da same izvrše pritisak na Kima da bi se rat izbegao.

Za američku vojsku, fokus je bio na pripremi vojnika za slučaj da do pokreta dodje.

U Južnoj Koreji je stalno stacionirano oko 28.000 američkih vojnika, ali bi u slučaju rata bilo potrebno još mnogo hiljada za izvršenje raznih zadataka, uključujući i kopnenu borbu.

Matis je rekao da još uvek nema plana za eventualnu evakuaciju porodica vojnika iz Južne Koreje kao i da veruje da diplomatija može da okonča krizu.

“Ne mislim da smo došli do te tačke”, rekao je on ali dodao da postoji rezrvni plan kojim bi porodice vojnika bile sklonjene “u najkraćem roku”.

Prema njegovim rečima, nema mnogo šanse da Severna Koreja napadne Zimske olimpijske igre, koje u februaru počinju u Južnoj Koreji.
“Ne mislim da je Kim toliko glup da napadne ceo svet ubijajući im sportiste”, rekao je Matis.
Pre Fort Braga, Matis je posetio vojnike u Gvantanamu, na Floridi i još jednoj bazi u Severnoj Karolini.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar