Džong Un traži dva miliona za lečenje studenta iz SAD koji je umro nakon zarobljeništva

Džong Un traži dva miliona za lečenje studenta iz SAD koji je umro nakon zarobljeništva

(AP Photo/ Evan Vucci)


Severna Koreja traži od Amerike dva miliona dolara za lečenje američkog studenta Ota Varmbiera koji je u toj zemlji bio uhpašen, a potom je naglo pao u komu i umro, piše BBC.

Jedan bivši službenik američkog Državnog sekretraijata rekao je da SAD nikad nije platio niti je nameravao platiti tih dva miliona dolara, prenosi Index.hr.

Screenshot: YouTube

Screenshot: YouTube

Podsetimo, Varmbier je zbog uzimanja propagandnog plakata iz hotela bio uhapšen na aerodromu u  Pjongjangu dok se pripremao za napuštanje Severne Koreje. Zatim je u toj zemlji osuđen na 15 godina prisilnog rada i bio je u zatvoreništvu 17 mjeseci, sve do jula 2017. godine. U SAD je vraćen u komatoznom stanju, nakon čega je ubrzo preminuo u 22. godini.

Roditelji tvrdili da je mučen

Njegovi roditelji tvrdili su da je mučen i da su mu zubi obrađivani kliještima, dok je patološki nalaz pokazao da nije bilo preloma kostiju. Uočeni su ožiljci od kojih je najveći na desnom stopalu.

Severna Koreja tvrdila je da su njegovi zdravstveni problemi posledica botulizma i uzimanja tablete za spavanje i odbacila je tvrdnje o mučenju.

Uzoran mladić

Varbier je odrastao u Sinsinatiju u porodici sa troje dece. Upisao se na Univerzitet u Virdžiniji gdje je bio odličan student, a pohađao je i semestar u Londonskoj školi ekonomije i proputovao Europu. Dobio je mnoge poslovne ponude pre nego što je diplomirao, ali se odlučio za još jednu, posljednju avanturu – u Severnu Koreju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar