Svet
15.12.2020. 20:40
Tanjug

DŽONSON:Najverovatnije bez dogovora, iako u EU vide mali napredak

w_56551882.jpg
Izvor: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je da je najverovatniji ishod pregovora o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom nakon Bregzita da nema dogovora , uprkos tome što zvaničnici EU ukazuju na neki, mada polagani napredak.

Džonson je u razgovoru sa svojim ministrima konstatovao da sa EU o budućim trgovinskim odnosima najverovantije neće biti dogovora, ali da će se njegov tim truditi da neki sporazum bude sklopljen.

Povezane vesti - DŽONSON: Nijedan lider Velike Britanije ne bi prihvatio zahteve Evropske unije

On je ponovo naglasio želju za postizanjem sporazuma, ali ne po svaku cenu, i ponovio da svaki sporazum mora poštovati nezavisnost i suverenitet Velike Britanije", rekao je njegov portparol, prenosi Rojters.

Bregzit

Nakon što su se Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastali u nedelju kako bi razmotrili trenutni napredak u pregovorima, diplomate EU tvrde da je trgovinski sporazum još uvek moguć, ali da će sledećih nekoliko dana biti kritično.

Irski ministar spoljnih poslova Simon Kovini rekao je danas da pregovori sporo napreduju, posebno u spornom pitanju garantovanja poštene konkurencije, takozvanim "jednakim uslovima" ali je i umereni optimista:

"Mislim da je ono što vidimo ove nedelje sporo, ali u isto vreme i napredak", rekao je Kovini za nacionalnu RTE.

Na nešto više od dve nedelje pre nego što će Britanija da završi svoj izlazak iz EU, obe strane pozivaju onu drugu da promeni pregovaračku poziciju kako bi se obezbedio sporazum kojim bi se regulisala trgovina vredna oko 1 bilion dolara, navodi agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve