DŽONSONOV DIPLOMATSKI PLES: Treba mu pomoć Trampa, ali ne previše

DŽONSONOV DIPLOMATSKI PLES: Treba mu pomoć Trampa, ali ne previše

AP Photo/Alastair Grant


Premijer Boris Džonson započeo je svoje prvo putovanje u inostranstvo kao premijer Velike Britanije. Za vikend ga očekuje sastanak Grupe G7 u Francuskoj, gde će se suočiti sa delikatnim diplomatskim izazovima oko Bregzita, piše The New York Times.

Džonson takođe mora da vodi računa o protivnicima na domaćem terenu, jer opšti izbori postaju mogućnost.

Britanski premijer je u sredu razgovarao u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a danas je planiran susret sa francuskim predsednikom Emmanuelom Makronom u Parizu. Ali, dok su Džonson i Merkelova obećali da će pokušati da pronađu rešenje, ne očekuje se da će razgovori izvući Britaniju iz ćorsokaka koji je paralizovao britansku politiku.

Povezane vesti – Merkel sa Džonsonom: Pregovori o što glatkijem Bregzitu

Džonson će stoga, piše The New York Times, pokušati da na sastanku Grupe G7 odmeri svoj odnos sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, entuzijastičnim zagovornikom Bregzita koji je nepopularan širom kontinenta, ali i među Britancima.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Britanskom premijeru, koji je pojačao pripreme za mogućnost potencijalno haotičnog Bregzita bez dogovora 31. oktobra, potrebna je pomoć predsednika SAD ukoliko želi da sklopi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama kako bi ublažio ekonomsku štetu. Ali, ipak ne može sebi da priušti da bude previše prisan sa njim.

“Džonsonovo prijateljstvo sa Trampom i njihovo uzajamno divljenje umanjuju prednost Džonsonu u pregovorima s Evropljanima”, rekla je Džulijan Smit, bivša zamenica američke savetnice za nacionalnu bezbednost.”Što se više bude približavao savezništvu sa Trampom, to će teže biti sa Evropljanima, od pitanja trgovine do bezbednosti”, rekla je ona za The New York Times.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar