Svet
24.05.2019. 00:37
R.E.

DŽULIJAN ASANŽ optužen po još 17 tačaka u SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlasti SAD proširile su optužnicu protiv osnivača „Vikiliksa" Džulijana Asanža za još 17 tačaka, koje se tiču narušavanja Zakona o špijunaži, navodi BuzzFeedNews. Federalna velika porota u Virdžiniji, dopunila je prvobitnu optužnicu iz marta 2018, između ostalog, tvrdnjama da je Asanž uz pomoć bivše vojnoobaveštajne analitičarke Čelsi Mening, prekršio zakon prikupljajući i objavljujući imena pojedinaca koji su radili za američku vladu, uključujući i imena izvora iz Avganistana i Iraka.

Šef Odeljenja za nacionalnu bezbednost ministarstva pravde Džon Demers, rekao je novinarima da nije tačno da je Asanž meta zbog svog novinarskog rada.

"Osnivač Vikiliksa je objavio informacije koje dovode u opasnost izvore. To nijedan odgovoran novinar ne bi objavio. Mi ozbiljno shvatamo ulogu novinara u našoj demokratiji i zahvaljujemo vam se na tome. Politika odeljenja nije bila i nikada neće biti usmerena na novinarsko izveštavanje. Ali Džulijan Asanž nije novinar”, naveo je Demers.

Asanž se do sada nije suočio sa optužbama, koje se odnose na informacije koje je Vikiliks objavio 2016. godine, i koje su ukradene iz Demokratskog nacionalnog komiteta i kampanje Hilari Klinton. Ministarstvo pravde vodi krivične prijave protiv Rusa optuženih za hakovanje i prenošenje tih informacija na Vikiliks.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Asanžovi advokati: Optužbe pretnja za sve novinare

Jedan od advokata Džulijana Asanža Beri Polak, rekao je za ovaj portal da je ta otužba bez presedana velika pretnja svim novinarima.

"Danas je vlada optužila Džulijana Asanža u skladu sa Zakonom o špijunaži za podsticanje izvora da mu pruže verodostojne informacije i za objavu tih informacija. Ove nezapamćene optužbe pokazuju težinu pretnje koju krivično gonjenje mog klijenta predstavlja za sve novinare u nastojanju da informišu javnost o radu vlade SAD", rekao je Polak.

Osnivač Vikiliksa se nalazi u Londonu od hapšenja. On služi kaznu od 50 nedelja, nakon što ga je sudija u Velikoj Britaniji proglasio krivim zbog kršenja uslova kaucije, dok se suočavao sa navodima o seksualnom zlostavljanju u Švedskoj. SAD su zatražile njegovo izručenje. Nakon što je Asanž uhapšen, američka vlada je imala 60 dana da britanskim vlastima dostavi zahtev za njegovu ekstradiciju. Pošto je dokument poslat, on više ne može biti obogaćen novim optužbama.

Prvobitno je bio optužen za podsticanje u nameri da se izvrši upad u kompjuterski sistem, navodno radeći sa Čelsi Mening, kako bi dobio i objavio klasifikovana vojna dokumenta. Nova verzija optužnice, međutim, tereti Asanža za pomaganje i podsticanje Meningove u dobijanju informacija o nacionalnoj bezbednosti od Ministarstva odbrane, zatim za nezakonito primanje tih informacija i njihovo objavljivanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Čelsi Mening (AP Photo/Cliff Owen, File)

Meningova: Ranije bih umrla od gladi, nego svedočila protiv Asanža

Prethodnih nedelja se moglo zaključiti da Ministarstvo pravde razmatra dodatne optužnice protiv Asanža. Činjenica da je Meningova dobila sudski poziv za svedočenje pred Velikom porotom u Virdžiniji, nakon koje je potvrdila da su tužioci želeli da je ispituju o njenoj ulozi u curenju podataka na Vikiliks 2010, dovoljno govori. Meningova je odbila da svedoči, a sudija je naredio da bude pritvorena dok ne pristane da se izjasni ili do kraja mandata porote. Na kratko je puštena kako bi se odazvala sudskom pozivu, ali je ponovo uhapšena 16. maja. Tada, takođe, odbija da se povinuje pozivu. Meningova je sudiji rekla da bi radije umrla od gladi, nego što bi svedočila.

Posle objave dodatnih optužnica za Asanža, novinari su uputali da li se Meningova predomislila i odlučila da sarađuje sa tužiocima. Zvaničnik ministarstva pravde Amerike rekao je da je ona i dalje u pritvoru, čime je aludirao na to da Meningova i dalje odbija da svedoči.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube

Snouden: Ovo je objava rata novinarstu

U prvim reakcijama na novu optužnicu protiv Džulijana Asanža, na Tviteru su se oglasili Edvard Snouden i Vikiliks.

„Američko ministarstvo pravde je objavilo rat, ne Vikiliksu, nego samom novinarstvu. Ovde se više ne radi o Džulijanu Asanžu. Ovaj slučaj će odrediti budućnost medija“, napisao je uzbunjivač Edvard Snouden.

„Ovo je bezumlje. Ovo je kraj novinarstva koje se bavi temama nacionalne bezbednosti i prvog amandmana“, saopšteno je preko Tviter naloga Vikiliksa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve