Svet
20.05.2018. 15:11
R.E./Beta

EBOLA SE ŠIRI KONGOM: Broj umrlih povećan na 26, a 46 zaraženih

ebola.png

Još jedna osoba umrla je od ebole u Kongu, čime je broj mrtvih u toj epidemiji povećan na 26, saopštilo je danas kongoansko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je navelo da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze. Od početka maja, kada je epidemija izbila na severozapadu Konga, zabeleženo je 46 mogućih slučajeva ebole, od kojih je 21 slučaj potvrđen, kod 21 osobe je verovatno reč o eboli, a u četiri slučaja se sumnja na taj virus.
Predsednik Konga Džozef Kabila i njegova vlada juče su se dogovorili da povećaju izdvajanja za hitnu reakciju protiv ebole, koja sada iznose više od četiri miliona dolara. Vlada je odlučila da podeli besplatnu zdravstvenu zaštitu u pogodjenim oblastima i da pruži posebnu negu svim žrtvama ebole i njihovim rođacima.

Širenje ebole iz ruralne oblasti na grad Mbandaka sa više od milion stanovnika, povećalo je strahovanja pošto se taj smrtonosni virus brže širi u gusto naseljenim gradskim obastima.

Za zaustavljanje epidemije biće korišćena nova eksperimentalna vakcina koja je još u fazi testiranja, ali je bila efikasna u epidemiji u Zapadnoj Africi pre nekoliko godina.

Očekuje se da vakcinacija počne početkom nedelje. U Kongu se nalazi više od 4.000 doza, a nove vakcine su na putu ka toj zemlji.

To je deveta epidemija ebole u Kongu od 1976. godine kada je ta zaraza prvi put utvrdjena.

Do sada su se epidemije u Kongu pojavljivale u udaljenim ruralnim oblastima. Virus se dva puta pojavio u Kinšasi, glavnom gradu s 10 miliona stanovnika, ali je brzo zaustavljen.

Ebola, virusna hemoragijska groznica, veoma je zarazno i smrtonosno oboljenje. Širi se kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih osoba.
Za ebolu ne postoji konkretna terapija, a simptomi su groznica, povraćanje, dijareja, bol u mišićima, i povremeno unutrašnje i spoljno krvarenje. Do smrtnog ishoda može da dodje u 90 odsto slučajeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve