Svet
27.09.2022. 08:55
Beta-AP

Putin potpisao dekret

Edvard Snouden postaje Rus?

snouden
Izvor: Beta / WikiLeaks / Uncredited

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o davanju državljanstva Edvardu Snoudenu, bivšem radniku Nacionalne službe bezbednosti SAD (NSA) koji je 2013. godine pobegao u Rusiju od krivičnog progona u svojoj zemlji.

On je jedan od 75 stranaca koji su ovog utorka Putinovim potpisom dobili državljanstvo Rusije, a dekret o tome objavljen je na sajtu ruske vlade.

Snouden, koji Putinovu odluku nije komentarisao, obelodanio je pre devet godina poverljiva dokumenta o tajnom programu nadzora nad američkim građanima i pobegao u Rusiju.

Njemu je 2020. godine odobren stalni boravak u toj zemlji, i tada je obznanio da će aplicirati za rusko državljanstvo - bez odricanja od američkog državljanstva.

Advokat bivšeg radnika NSA Anatolij Kučerena rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da će Snoudenova supruga Lindzi Mils (Lindsay Mills), Amerikanka koja živi sa njim u Rusiji, takođe zatražiti rusko državljanstvo. Par je u decembru 2020. godine dobio dete.

Snouden u Rusiji živi povučeno i tek povremeno kritikuje politiku ruske vlade na društvenim mrežama, a pre tri godine je izjavio da je voljan da se vrati u SAD ako mu fer suđenje bude zagarantovano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve