EK: Imamo dovoljno doza vakcina, ne razmatramo kinesku

EK: Imamo dovoljno doza vakcina, ne razmatramo kinesku

Shutterstock


Povodom najava da Mađarska, zbog “spore isporuke evropskih vakicna”, razmatra uvoz “lako dostupne kineske vakcine”, iz Brisela poručuju da ”nema potrebe” za bilateralnom nabavkom dodatnih vakcina, a da se sa Kinom ni ne pregovra na nivou EU.

“EU je obezbedila 2,3 millarde doza potencijalnih vakcina, a samo od kompanija ”Fajzer” i ”Moderna”, koje su već u upotrebi, imamo naručenih vakcina za 80 procenata stanovništva EU”, kaže portparol Evropske komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji navode da je samo od kompanija ”Fajzer” i ”Moderna” naručeno 760 miliona doza (600 milona i 160 milona), a da ”ubrzo stižu i druge vakcine”.

“Zato nema potrebe za bilo kakvim bilateralnim sporazumima za dodatne doze povrh onih koje je EK dogovorila za potrebe svih zemlja članica”, navode u Komijsi.

Povezane vesti – Rusija će proizvoditi četiri miliona vakcina mesečno

Shutterstock

Shutterstock

Dodaje se da isporuka vakcina zemljama članicam ide kroz tzv. Upravljački komitet u kome su zastupljene sve zemlje čalnice, EK i proizvođači.

Povezane vesti – Rusija u februaru podnosi zahtev za registraciju vakcine u Evropskoj uniji

U Evropskoj komisiji dodaju da oni nisu u kontaktu sa kineskim proizvođačima vakcina, nit da imaju informacije da su Kinezi kontarktirali Evropsku agenciju za lekove povodom odobrenja upotrebe njihove vakcine na teritoriji EU.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar