Svet
12.05.2019. 20:07
Ana Tadić

ANALIZA "EKSPRESA": Šta će biti sa izborima u Istanbulu

shutterstock_211369990.jpg

Iako je Centralna izborna komisija Turske (YSK) prvobitno proglasila predstavnika Republikanske narodne partije (CHP) Ekreme Imamoglua za novog istanbulskog gradonačelnika, nekoliko dana kasnije je povukla svoju odluku i poništila izbore, dajući novi datum 23. jun kao dan kada će se ponovo birati prvi čovek najbitnijeg turskog grada.

shutterstock_1391392313

Imamoglu je uspeo, bar na kratko, da sa Bosfora posle 25 godina s vlasti skine Partiju pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja se zbog navodnih nepravilnosti žalila na izborne rezultate i tražila njihovo poništenje.

Sada su u prvi plan izbile partije koje su na izborima osvojile znatno manje glasova od ove dve vodeće stranke, jer bi broj glasova koje su uzele 31.marta bio dovoljan i vlasti i opozicionoj CHP da odnesu ubedljivu pobedu.

Kako je razlika između glasova koje je osvojio Imamoglu i predstavnik AKP Binali Jildirim samo 13.729, a sve ostale partije su osvojile 224.037 glasova, mogu se očekivati razne kalkulacije koje bi išle u korist i jednoj i drugoj strani.

Deset partija koje su uzele najviše glasova na izborima, odlučuju o tome da li će se uopšte pojaviti na ponovljenim izborima.

Danas je predstavnik Demokratske levičarske partije (DSP) Muamer Ajdin, koji je na izborima zauzeo četvrto mesto sa 30.884 glasa, izjavio da se povlače iz naredne trke, jer je "ime gradonačelnika već poznato".

"Ekrem Imamoglu je izabrani gradonačelnik istanbula. DSP se uvek borila za poštovanje prava i demokratije", rekao je Ajdin, dok je iz njegove stranke navedeno da neće izaći na izbore sa drugim kandidatom.

Takođe je i predstavnica Turske komunističke partike (TKP) Zehra Guner Karaoglu, koja je u prvoj rundi osvojila 10.349 glasova, objavila da se neće nadmetati na ponovljenim izborima. Iz partije je saopšteno da su odlučili da bojkotuju nove izbore, ali da će pratiti i naknadno se izjašnjavati kada za to dođe vreme.

shutterstock_211369990

Turska komunistička partija se oštro protivi inicijativi da se ponove izbori. "Naš kandidat Zehra Guner Karaoglu neće se nadmetati u ponovljenoj izbornoj trci 23. juna", odlučni su komunisti.

Pored njih, na listi kandidata neće se naći ni predstavnici partije Radničkog pokreta (EHP), kao ni Turski komunistički pokret, koji su zajedno osvojili 3.561 glas.

S druge strane, lider Vatan partije (VP) Dogu Perinček, čija je stranka na izborima osvojila 15.428 glasova, potvrđuje da će se i u novom, ponovljenom krugu naći na listi kandidata.

"Spremni smo za pokretanje proizvodne revolucije u Istanbulu. Spremni smo da vodimo Istanbul sa svim njegovim stanovnicima. Kandidat za gradonačelnika naše stranke je Mustafa Ilker Judžel, koji predstavlja tursku budućnost i nadu zbog svoje informisanosti, inteligencije, hrabrosti, iskrenosti i znanja", navodi Perinček.

I Partija pluralističke demokratije, koju su osnovali Čerkezi koji žive u Turskoj, nije se odmah izjasnila, već su svoju odluku saopštili tek nakon pitanja novinara.

Partija koja je posle CHP i AKP uzela najviše, 103.364 glasova, Sadet partija još nije izašla sa zvaničnom izjavom da li će se kandidovati za izbore sledećeg meseca. Ipak kandidat ove partije Nedet Gokčinar, je na svom tviter profilu indirektno naglasio kome će ova partija pružiti podršku.

"Odlučeno je da se izbori održe 23. juna, nakon što je YSK nezakonito opovrgla rezultate za odabir  gradonačelnika. Predsednik skupštine stranke će objaviti konačnu odluku javnosti", naveo je Gokčinar.

Ni Nezavisna partija Turske (BTP), koja je osvojila 27 hiljada 87 glasova, nije se zvanično izjasnila o ponovnom učečću, već su naveli da će se sledeće nedelje u stranci dogovoriti šta im je činiti.  Isti slučaj je i sa Demokratskom partijom (DP), koja je osvojila 22.268 glasova, i čiji je kandidat na svom tviter profilu napisao da odluka o ponavljanju izbora nije niti zakonita, niti pravedna.

Prema ovim podacima, tri su partije koje se zbog odluke Centralne izborne komisije u Turskoj neće pojaviti na ponovljenim izborima, a ukupan broj njihovih glasova je 14.317. Pored glavnih CHP i AKP, sigurnu kandidaturu su najavile dve partije koje su 8. maja osvojile 17.451 glas. Ipak, najvažnije su odluke onih stranaka, koje su osvojile najveći broj glasova posle Imamoglua i Jildirima, a njihovo kandidovanje i dalje nije zvanično objavljeno. Njihove odluke imaju potencijal da odrede pobednika na izborima.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve