Svet
04.06.2021. 15:35
Tanjug

Putin potpisao zakon

Ekstremisti u Rusiji ne mogu na izbore

Vladimir Putin
Izvor: EPA / ANATOLY MALTSEV

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se zabranjuje članovima organizacija koje se u Rusiji smatraju ekstremističkim da se kandiduju na izborima.

Saveznici ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji, tvrde da je cilj zakona da se onemogući njihovo učešće na parlamentarnim izborima ove godine, prenosi Rojters.

Zakonom se zabranjuje članovima ili liderima grupa, koje se smatraju ekstremističkim, da se kandiduju za mesto u Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, ili da učestvju u drugim izborima u periodu od tri do pet godina.

Zakonom se onemogućavaju kampanje za parlament koje su najavili pojedini saveznici Navaljnog, uključujući Ljubov Sobolj, koja se krivično goni zbog protesta organizovanog u znak podrške Navaljnom.

Potpisivanje zakona poklapa se sa 45. rođendanom Navaljnog, koji će on obeležiti iza rešetaka pošto služi dvoipogodišnju kaznu zbog optužbi za proneveru, a za koje tvrdi da su izmišljene.

Tim Navaljnog sarkastično je nazvao zakon "specijalnim rođendanskim pozdravom iz Kremlja".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pritisnuću Putina da poštuje ljudska prava"
Predsednik Amerike Bajden

Bajden samouvereno

30.05.2021. 18:34

"Pritisnuću Putina da poštuje ljudska prava"

Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je da će ruskog predsednika Vladimira Putina prilikom predstojećeg susreta u Ženevi "pritisnuti da poštuje ljudska prava".
Close
Vremenska prognoza
fog
7°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve