Svet
08.03.2019. 19:28
R.E./Beta/Foto:AP

ENERGETSKI KOLAPS U VENECUELI: Cela država bez struje, Maduro optužuje opoziciju za sabotažu

5e00fe7d.jpg
Izvor: AP / Fernando Llano

Veći deo Venecuele danas je u mraku, jer se u 22 od 23 savezne države, uključujući i prestonicu Karakas, dogodio prekid u snabdevanju električne energije usred najtežeg kolapsa u snabdevanju struje u zemlji.Prekid u snabdevanju električne energije pogodio je gotovo celu zemlju, navodi se u izveštajima iz te latinoameričke države. Nestanak struje pogodio je i Karakas, koji je do sada bio poštedjen najgoreg do sada, kolapsa elektromreže. Kolaps je počeo sinoć i još traje, više od 14 sati.

Predsednik Nikolas Maduro naložio je zatvaranje škola i svih vladinih institucija, a preduzećima je poručio da zatvore vrata da bi olakšali rad ekipama koje pokušavaju da reše havariju elektromreže.

Vlada je optužila opoziciju za sabotažu koja dolazi u trenutku porasta tenzija i napora da, uz podršku SAD i nekih zemalja Latinske Amerike, uklone predsednika Madura s vlasti, dodaje britanski Bi-Bi-Si.

Hiljade putnika preplavile su ulice, jer metro ne radi, dok je mnoštvo automobila zakrčilo kolovoze, zbog konfuzije koje prave isključeni semafori, tako da su mnogi morali peške do kuće.

Venecuela umnogome zavisi od mreže hidroelektrana za snabdevanje zemlje električnom energijom, umesto od svojih rezervi nafte.

Međutim, višedecenijsko nedovoljno ulaganje u "nagrižene" glavne brane dovelo je do sporadičnih nestašica struje, a koje su u Venecueli uobičajene, navodi Bi-Bi-Si.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve