ERDOGAN IZ KAIRA Da li će El Sisi postati moderni egipatski faraon?

ERDOGAN IZ KAIRA Da li će El Sisi postati moderni egipatski faraon?

EPA-EFE/LEGNAN KOULA


Egipćani od danas do 22. aprila odlučuju da li će predsednik Abdel Fatah El Sisi postati novi faraon. Na trodnevnom referendumu, građani Egipta će glasati o izmenama i dopunama Ustava, koje bi Sisiju omogućile da produži mandat do 2030. godine.

Ukoliko dođe do ustavnih izmena, to bi ojačalo njegovu moć i kontrolu nad vojskom. Pored toga bi se omogućilo produžavanje aktuelnog predsedničkog mandata i pravo da se još jednom kandiduje za šestogodišnji mandat.

Nove promene Sisiju bi omogućile i da imenuje više pravosudne zvaničnike i dale bi mu veću moć i kontrolu nad vojskom. Sisijeve pristalice naglašavaju da bi se izmenama i dopunama Ustava iz 2014. osigurala dugoročna stabilnost Egipta, dok kritičari kažu da je zapravo cilj očvršćivanje Sisijeve moći i onemogavanje pravosudne nezavisnosti.

Sisi je preuzeo dužnost 2014. godinu dana nakon što je svrgnut prvi demokratski izabran predsednik Muhamed Mursi iz Muslimanske braće. Prošle godine, ponovo je izabran velikom većinom glasova, a njegov jedini rival za sebe je tvrdio da je lojalan upravo Sisiju. Prema sadašnjem Ustavu, aktuelni El Sisijev mandat se zaršava 2022. Glasačka mesta otvorena su od 9 sati po lokalnom vremenu, a građani će u naredna tri dana moći da glasaju. Zanični rezultati će biti poznati 27. aprila.

BROJKE:

61 milion Egipćana izlazi na referendum

14.000 biračkih mesta u 27 egipatskih provincija

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar