Svet
10.04.2019. 13:03
R.E./Novosti/Foto:Shutterstock

ERDOGAN: Izborne vlasti treba da ponište rezultate lokalnih izbora u Istanbulu

shutterstock_770358205.jpg

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da izborne vlasti treba da ponište rezultate lokalnih izbora u Istanbulu prema kojima je pobedio kandidat opozicije, ukazujući na nelegitimnost glasanja zbog brojnih neregularnosti, prenose danas turski mediji.

Erdogan je rekao da su navodne neregularnosti ustanovile kolege iz njegove partije što baca senku na izbore kao i da bi to trebalo da dovede do poništenja izbora ako je pristup iskren, preneli su provladini dnevnici Sabah i Hurijet.

On je rekao da će njegova partija AKP nastaviti da ulaže žalbe dok izborna komisija ne donese konačnu odluku.

Erdoganova partija juče najavila da će tražiti održavanje novih izbora u Istanbulu.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora održanih 31. marta u Turskoj, Erdoganova partija izgubila je u Ankari i Istanbul, dva velika grada koja su 25 godina bila pod kontrolom AKP i njenih islamističkih prethodnika.

Erdogan je odbio da prizna poraz u Istanbulu i rekao da je tamo bilo masovnih neregularnosti, koje su, po njemu, bile organizovane.

 

AKP navodi da je na glasačkim mestima smanjen broj glasova koji je dobio njihov kandidat i da su namešteni podaci slati izbornim vlastima. Takođe tvrdi da je u jednom kvartu Bujukčekmedžeu više hiljada ljudi nepropisno upisano u izborni spisak.

Predsednikova partija je od prošle nedelje uložila više žalbi izbornoj komisiji koji su doveli do delimičnog ponovnog prebrojavanja glasova, uglavnom oko 300.000 glasačkih lističa proglašenih nevažećim na dan izbora.

Iako je to ponovno prebrojavanje pri kraju kandidat opozicije Ekrem Imamoglu je sinoć izjavio da ima prednost od 14.000 glasova nad protivnikom iz AKP-a, bivšim premijerom Binalijem Jildirimom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve