Svet
03.04.2019. 13:01
R. E./ Jutarnji list

Erdogan ne može da se pomiri sa izbornim rezultatima

erdogan.jpg
 Tursko Visoko izborno povereništvo zatražilo je danas da se u osam od 39 istanbulskih četvrti ponovo prebroje izborni glasovi, nakon što je prvobitno prebrojavanje pokazalo da je kandidat opozicije sa vrlo tesnom prednošću pobedio na lokalnim izborima.
Stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana juče je uložila prigovor na izborne rezultate u svim četvrtima Istanbula i glavnog grada Ankare, pošto su preliminarni rezultati pokazali da će u ta dva najvažnija turska grada izgubiti vlast. Upravo neke od ovih osam četvrti nezvanično se vode kao uporišta u kojima Erdoganova stranka ima većinu.
Oba kandidata za gradonačelnika u Istanbulu, kandidat glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu i njegov rival iz AKP bivši premijer Binali Jildirim, u ponedeljak su izjavili kako Imamoglu ima oko 25,000 glasova više. Ipak, stranka AKP uložila je žalbu nakon što su izjavili da će iskoristiti svoje pravo na prigovor ako smatraju da je glasovanje bilo neregularno, dodajući da su upravo greške oko glasačkih listica uzrokovale ovakav ishod izbora u gradu koji broji 15 miliona stanovnika.
Svetski mediji i stručnjaci ocenjuju da je ovakav potez Erdogana upravo pokazatelj da aktuelni šef Turske ne može da se pomiri sa rezultatima izbora, koji bi, kako se slažu, mogli bi zakomplikovati njegove planove za spašavanje turkse ekonomije koja klizi u recesiju. To bi mu, naravno, donelo dodatne probleme i lošu reputaciju na duže staze.
Američki listi "Vašington post" otišao je korka dalje ističući da su upravo izbori u Turskoj pokazali limite Erdoganovog nacionalizma.
- Gubitak Istanbula je posebno oštar udarac za predsednika. Erdogan je od 1994. do 1998. godine bio gradonačlenik i grad od tada služi kao izvor bogatstva i prestiža za njegovu stranku, ali i kao reklama sa megalomanskim projektima i množenjem džamija, što je deo njegove širu ideološku viziju. Ali usred teške ekonomske krize, Erdogan više nije mogao da se osloni na prosperitet koji je uveden tokom ranijeg perioda njegove vladavine. A njegov populistički pristup nije uspeo da obezbedi dovoljnu nacionalističku podršku među gradskim biračima - piše Vašington post.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve