ERDOGAN NE ODUSTAJE: Prva isporuka S-400 u roku od 10 dana

ERDOGAN NE ODUSTAJE: Prva isporuka S-400 u roku od 10 dana

Foto: Beta/AP/Lefteris Pitarakis


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će prva isporuka ruskog protivraketnog sistema S-400 biti obavljena u roku od deset dana, javili su lokalni mediji.

“U roku od deset dana, možda i za sedam, prva isporuka sistema će stići. To sam otvoreno rekao i američkom predsedniku Donaldu Trampu”, rekao je Erdogan, prenosi list “Hurijet”.

S400

Amerika je Turskoj dala rok do 31. jula da odustane od kupovine sistema S-400 ili će se suočiti sa sankcijama i isključenjem iz programa borbenog aviona F-35. Turska je planirala da kupi F-35 i ima unosne ugovore za proizvodnju delova za taj avion.

Međutim, Erdogan je naveo da mu je Tramp rekao da neće biti sankcija zbog ruskog sistema.

Povezane vestiTurska ne brine zbog eventualnih sankcija SAD

Tramp je pri susretu sa Erdoganom na marginama Samita G20 u Osaki izrazio i saosećanje sa Erdoganom i optužio administraciju bivšeg američkog predsednika Baraka Obame jer je Ankari postavila uslove za kupovinu protivraketnog sistema “Patriot”.

U saopštenju Bele kuće nakon sastanka Trampa i Erdogana, koji je trajao četrdesetak minuta, izražena je zabrinutost zbog dogovora o kupovini S-400 i “ohrabrena je Turska da sarađuje sa SAD u oblasti odbrane na način na koji će biti ojačan NATO”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar