Svet
18.10.2019. 16:39
Tanjug

ERDOGAN ODBACUJE OPTUŽBE: Nema sukoba na severoistoku Sirije

tan2019-10-8_23751734_0.jpg
Izvor: Pool Presidential Press Service /

Na severoistoku Sirije nisu u toku nikakvi sukobi, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ranije je Rojters javio da su se čule eksplozije granata na sirijsko-turskoj granici uprkos tome što je dogovoren prekid vatre u trajanju od pet dana kako bi se "sigurna zona", koja je planirana, očistila od kurdskih snaga.

Erdogan je rekao da će se "sigurna zona" prostirati na dužini od 440 kilometara duž granice Turske i Sirije i da je sa Vašingtonom dogovoreno da ona zalazi u sirijsku teritoriju u dužini od 32 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile se Tursku da bombarduje oblasti naseljene civilima, kršći dogovoreno petodnevno primirje.

Prema izveštaju britanske agencije, u gradu Sejlanpajnar ođekivale su eksplozije granata i čula se pucnjava iz automatskog oružja.

U razgovoru turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankari postignut je sporazum o primirju.

Povezane vesti - ERDOGAN TRAMPU: Zajedničkim naporima unapredićemo mir i stabilnost

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
06.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve