ERDOGAN: Turska će svoje interese braniti i silom

ERDOGAN: Turska će svoje interese braniti i silom

Shutterstock


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja po svaku cenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju, ali i, ako to bude potrebno, upotrebom sile.

Kako je javila agencija Anadolija, Erdogan je juče na sastanku u Ankari s turskim ambasadorima rekao da od SAD očekuje određen konkretne korake bilo da je reč o izručenju čelnika organizacije Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD a koga Ankara optužuje za organizaciju neuspelog vojnog puča, bilo o prekidu snabdevanja oružjem, kako je rekao, kurdskih terorista.

Povezane vesti – ROHANI: Rat sa Iranom je “majka svih ratova”

Kada je reč o raketnom sistemu S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, on je istakao kako nema konkretnih dokaza da taj sistem šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35.

erdogan

“Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i primenom stvarne sile”, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocenio da “ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku”.

“Članstvo Turske (u EU) ne sme biti žrtva volje nekoliko zemalja”, (koje se tome protive), istakao je turski predsednik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar