Svet
13.04.2021. 12:11
Tanjug

Nedvosmislena podrška

ERDOGAN: Turska podržava jedinstvo Libije i njenu obnovu

Erdogan, Turska
Izvor: Shutterstock

Premijer privremene vlade Libije i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdili su više novih međudržavnih ugovora i posvećenost pomorskom sporazumu iz 2019. godine zbog kojeg protestuju Grčku i Kipar.

AP prenosi da je Erdogan nakon sastanka u ponedeljak u Ankari sa libijskim premijerom Abdulom Hamidom Dbeibahom, izjavio da njegova zemlja podržava jedinstvo Libije, njenu obnovu i vojsku.

Turski predsednik takođe je najavio slanje 150.000 doza vakcine protiv Covid-19 i opremanje i upravljanje kovid bolnicom u Tripoliju kako bi se pomoglo Libiji da se izbori sa pendemijom.

AP prenosi da su dva zvaničnika potvrdila posvećenost ranije potpisanom sporazumu kojom se utvrđuju pomorske granice između dve zemlje na Mediteranu, koji je izazvao proteste Grčke i Kipra.

Te dve zemlje su osudile sporazum, rekavši da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava kojim se zanemaruju prava drugih zemalja istočnog Mediterana.

"Memorandum o razumevanju u vezi s pomorskom jurisdikcijom na Mediteranu koji smo potpisali sa našim susedom Libijom, obezbedio je interes i budućnost obe zemlje", rekao je nakon sastanka Erdogan, navodi agencija.

Libijski premijer takođe je potvrdio da sporazum služi nacionalnim interesima Turske i Libije, ali je dodao je da je važno započeti dijalog koji će uzeti u obzir interese svih uključenih strana.

AP prenosi da je prethodno Dbeibah rekao da je njegova vlada spremna da uspostavi zajednički libijsko-grčki komitet za nastavak pregovora o postavljanju morske granice između dve zemlje i razgraničenju ekskluzivne ekonomske zone za prava na eksploataciju nafte i gasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve