ERDOGAN ZAPRETIO: NEĆETE PRETVORITI ISTANBUL U KONSTANTINOPOLJ

ERDOGAN ZAPRETIO: NEĆETE PRETVORITI ISTANBUL U KONSTANTINOPOLJ

Foto: Beta/AP/Lefteris Pitarakis


Predsednik Turske Radžep Taijp Erdogan izjavio je da je pokolj u dve džamije na Novom Zelandu u kojem je poginulo 50 ljudi, deo šireg napada na Tursku.

Erdogan je upozorio da će svakoga ko pokuša da zauzme Istanbul poslati nazad “u sanducima”.

– Napad na Novom Zelandu dokaz je globalnog anti-muslimanskog sentimenta. Testiraju nas sa 16.500 kilometara, sa Novog Zelanda. Ovo nije individualni čin, ovo je organizovano – rekao je Erdogan koji nastoji da obezbedi podršku za svoju AK partiju na lokalnim izborima 31. marta.

Turski predsednik je istakao da je naoružani napadač zapretio Turskoj i njemu lično i da je želeo da istera Turke iz evropskog dela te zemlje.

– Ovde smo već hiljadu godina i bićemo ovde do apokalipse, ako Bog da. Nećete pretvoriti Istanbul u Konstantinopolj – zapretio je Erdogan, aludirajući na grčki naziv koji je grad nosio dok ga Turci nisu osvojili 1453. godine.

Izvor iz turskih bezbednosnih službi rekao je da je Australijanac Brenton Tarant koji je izvršio napad na Novom Zelandu, ušao u Tursku dva puta u 2016. godini. Vlasti Ankare istražuju sve okolnosti njegovog boravka u Turskoj, od hotelskih podataka do snimaka sa kamera. Podsetimo, Tarant je optužen za pucnjavu u subotu u kojoj je poginulo 50 ljudi u džamijama u gradu Krajstcerc na Novom Zelandu. U svom manifestu on je naveo listu “neprijatelja visokog ranga”, među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i gradonačelnik Londona Sadik Kan. Opisujući Erdogana, Tarant je naveo da je “vođa najveće islamske grupe unutar Evrope”, te da ga je potrebno ukloniti “da bi se eliminisao glavni neprijatelj Rusije i oslabio NATO”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar