Svet
17.02.2023. 11:02
R. E.

Erzin

U ovom turskom gradu nema žrtava i srušenih zgrada, evo zbog čega

Erzin
Izvor: Shutterstock

U gradu Erzinu, usred teško pogođenog regiona Hataj, niko nije stradao, a nijedna zgrada nije značajno oštećena. U gradu od 42.000 stanovnika oštećeno je svega nekoliko porodičnih kuća i nekoliko minareta.

Sitna oštećenja zabeležena su samo kod manjeg dela objekata i minareta džamija, iako je Hataj bio jedna od najteže pogođenih provincija sa epicentrom u obližnjem Кahramanmarašu.

Za bezbedne zgrade zahvalnost se duguje gradonačelniku Okešu Elmasogluu, jer nije dozvolio nelegalnu gradnju, prenosi Hurriyet Daily News.

"Nemamo ruševina, žrtava, niti povređenih usled zemljotresa”, rekao je Elmasoglu, izražavajući saučešće građanima iz drugih razorenih područja.

"Ne želim nikoga da krivim, hoću da ispričam svoje iskustvo. Ni na koji način nisam dozvolio bespravnu gradnju. Čak sam zapečatio kuću svojih rođaka. Uprkos tome, bilo je onih koji su pokušali. Iako u početku nismo mogli sve da ih pratimo jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužiocu i zgrade su srušene", istakao je gradonačelnik Erzina.

Zatim je naglasio da je neophodna "potpuna promena mentaliteta“ u građevinskom sektoru u Turskoj i da građani ne treba da očekuju nikakve ustupke od države kad je reč o nelegalnoj gradnji.

"Кao advokat i gradonačelnik, želim da prenesem poruku da iz ovoga možemo da izvučemo značajne pouke. Кao društvo i kao država, potrebna nam je promena razmišljanja. Ako nismo društvo koje se pridržava pravila, nastavićemo da doživljavamo ovakve tragedije. Ne samo lokalne samouprave, već i građani moraju da imaju odgovornost“, dodao je Elmasoglu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zemljotres u Turskoj najsnažniji od 1939. godine
1

Saopštile UN

07.02.2023. 17:00

Zemljotres u Turskoj najsnažniji od 1939. godine

Ujedinjene nacije saopštile su da je zemljotres magnitude 7,8 koji je pogodio Tursku bio najsnažniji u toj državi u više od 80 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve