ESKALACIJA TENZIJA: SAD: Gađali su tankere, IRAN: Sabotažna diplomatija

ESKALACIJA TENZIJA: SAD: Gađali su tankere, IRAN: Sabotažna diplomatija

Foto: Shutterstock


Sjedinjene Države su optužile Iran za napad u Omanskom zalivu, a američka vojska je objavila i video snimak na kom se, kako tvrdi vojska, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera, jednog od dva koji su napadnuti.

Tim povodom se oglasio i američki predsednik Donald Tramp, istakavši da je “Iran to uradio”. On je podvukao da dokazi navodno pokazuju da iranski patrolni brod preuzima neeksplodiranu minu sa trupa jednog od tankera i da je “potpis” Irana svuda po njemu.

EPA-EFE/SHAWN THEW

EPA-EFE/SHAWN THEW

Na pitanje kako planira da odgovori Teheranu i zaustavi buduće slične incidente, Tramp je rekao: “Videćemo”.

On je izjavio i da moreuz Ormuz, ključna komercijalna brodska ruta neće biti zatvorena nakon napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, ili barem ne zadugo, preneo je Rojters.

S druge strane, Teheran je žestoko demantovao bilo kakvo učešće u napadu. Prethodno su iz Irana negirane optužbe za učešće u napadu na tankere. Iran je odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je dodao da su optužbe američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Iran kriv za napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu “uznemirujuće”, javio je iranski državni radio, a prenosi Rojters.

Džavad Zarif

Džavad Zarif

“Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu”, naveo je Musavi.

Prethodno je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif upozorio da su optužbe SAD protiv Irana zbog navodnog napada na tankere u Omanskom zalivu deo “sabotažne diplomatije” takozvanog američkog “B tima” čiji je član, kako tvrdi, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton.

Portparol norveške brodske kompanije “Frontlajn” potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije “Front Alter” zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu. Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

Nastavljamo saradnju

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da će Kina nastaviti da razvija stabilne veze sa Iranom, bez obzira na situaciju, javili su kineski državni mediji.

Kako prenosi Rojters, kineska agecija Sinhua javila je da je Si to rekao svom iranskom kolegi Hasanu Rohaniju na sastanku na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u prestonici Kirgistana Biškeku.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar