EU APELUJE NA MOSKVU I VAŠINGTON: Spasite Sporazum o ograničenju raketa srednjeg dometa

EU APELUJE NA MOSKVU I VAŠINGTON: Spasite Sporazum o ograničenju raketa srednjeg dometa

Foto: AP/Martin Meissner


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je danas Rusiju i SAD da sačuvaju Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisan za vreme hladnog rata.

“Ugovor koju su potpisali Vašington i Moskva garantuje mir i sigurnost na evropskoj teritoriji poslednjih 30 godina”, rekla je Mogerini pri dolasku u sedište NATO u Briselu, na sastanak ministara spoljnih poslova alijanse.

Ona je to izjavila dan nakon što su SAD saopštile da daju Rusiji 60 dana da se usklade s tim sporazumom ili će se Amerika povući iz njega. NATO je takodje dao ultimatum Rusiji da se uskladi s obavezama Ugovora na proverljiv način.

Ugovor potpisan u Vašingtonu 1987. godine okončao je krizu izazvanu odlukom Moskve iz 1977. da rasporedi rakete SS-20 srednjeg dometa sa sposobnošću da pogode Evropu. Vašington je odgovorio i postavio rakete Peršing dva u Nemačkoj 1983. Moskva i Vašington su 1987. povukli rakete. Smatra se da je Rusija prekršila sporazum uvodjenjem novog sistema raketa.

NATO je isključio mogućnost postavljanja novih raketa u Evropi da se suprotstave ruskom sistemu, rekao je juče generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Međutim po rečima šefa francuske diplomatije Žan Iv le Drijana saveznici bi mogli da prilagode svoju strategiju i ojačaju svoju odbranu. Rok od 60 dana dat Moskvi da odgovori na zahteve podudara se s datumom narednog sastanka ministara odbrane NATO 14. i 15. februara 2019.

“Nadam se da vreme koje je ostalo da se radi na očuvanju ugovora i njegovom punom sprovodjenju može dobro da se iskoristi na dobrobit svih strana”, rekla je Mogerini. Moskva je danas saopštila da su neosnovane optužbe Vašingtona da krši sporazum.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar