Svet
19.05.2021. 15:16
Tanjug

Dobra vest

EU će omogućiti ulazak vakcinisanih putnika i iz trećih zemalja

korona pasoš, putovanje, pasoš
Izvor: Shutterstock

Ambasadori zemalja članica Evropske unije podržali su preporuku Evropske komisije da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze vakcina protiv kovida-19 odobrene na evropskom nivou.

"Preporuka je da zemlje članice popuste neke od trenutnih restrikcija na putovanja, posebno za one koji su revakcinisani potvrđenim vakcinama", rečeno je u Evropskoj komisiji.

Takođe je dogovoreno da se proširi lista zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, koja omogućava ukidanje ograničenja za ulazak u EU.

Savet EU će pomenutu listu ubrzo finalizovati, saopšteno je iz EK, a "Njujork tajms" piše da bi ona mogla biti gotova već u petak.

Prema trenutnim ograničenjima, građani samo sedam država, uključujući Australiju, Izrael i Singapur, mogu ući u EU bez obzira na to da li su vakcinisani. U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

"Put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU jeste i lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba", navode u Komisiji.

Međutim, ambasadori EU su se odlučili za prag od 75 novih slučajeva, navodi agencija Rojters.

Kako bi vakcinisani mogli da uđu u EU, potrebno je da prime vakcinu koja je odobrena na nivou Unije ili vakcinu koja je na spisku Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

"Njujork tajms", međutim, piše da zemlje članice zadržavaju slobodu dorade ovih mera ako žele da preduzmu konzervativniji pristup, što znači da bi neke evropske države mogle zadržati zahteve za negativnim PCR testovima ili karantinima za određene posetioce.

Evropski blok će, takođe, zadržati opciju "kočnice" u slučaju nužde, što je pravna alatka koja omogućava brzi povratak na restriktivnije uslove putovanja ako se pojavi pretnja od novog soja korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve