Svet
19.08.2020. 16:33
Tanjug

EU: Podrška demonstrantima, jači pritisak na zvaničnike Belorusije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lideri Evropske unije podržali su demonstrante u Belorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu i izrazili zabrinutost zbog, kako navode, spornih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Evropski lideri pokušavaju da pojačaju pritisak na zvaničnike koji se dovode u vezu sa obračunom bezbednosnih snaga koji je usledio nakon izbora.

EU veruje da su rezultati izbora održanih 9. avgusta, prema kojima je predsednik Aleksanadar Lukašenko osvojio šesti mandat sa 80 odsto glasova, "falsifikovani".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Blok od 27 zemalja članica sprema spisak beloruskih zvanicnika koji bi mogli da se nađu crnoj listi Evrope, prenosi AP.

"Naša poruka je jasna. Nasilje mora da prestane i mora da se pokrene miran i inkluzivni dijalog. Rukovodstvo Belorusije mora da odražava volju naroda", naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru, nekoliko minuta nakon početka samita, kojim predsedava.

Povezane vesti - Tihanovskaja poručila da je spremna da postane nacionalni lider

Holandski premijer Mark Rute je naveo na Tviteru da narod Belorusije ima pravo na rezultat, koji tačno odražava njihov glas.

"EU, uključujući Holandiju, ne može da prihvati rezultat ovih izbora", poručio je Rute.

Predsednici Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, zemalja članica Višegradske grupe, pozvale su vlasti u Belorusiji da otvore put za postizanje političkog rešenja i postupaju u skladu sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama, uzdržavajući se od upotrebe nasilja protiv "mirnih demonstranata".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Oni su apelovali na neimenovane strane aktere da se uzdrže od akcija, koje bi mogle da podriju nezavisnost i suverenitet Belorusije.

U video poruci, uoči današnjeg samita EU, liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je Evropu da podrži "buđenje Belorusije".

Povezane vesti - "MI TO VIDIMO" Lukašenko: Zapad finansira nerede u Belorusiji

"Pozivam vas da ne priznate ove lažne izbore. Lukašenko je izgubio svaki legitimitet u očima naše nacije i sveta", tvrdi Tihanovska.

Beloruske bezbednosne snage zadržale su u pritvoru skoro 7.000 ljudi i ranile više stotina njih gumenim mecima, batinama i šok-bombama tokom prva četiri dana protesta. Najmanje dva demonstranata su stradala.

Zaposleni u firmama pod državnom kontrolom pridružili su se ove štrajkovima ove nedelje, dok masovni protesti bez presedana ulaze u 11. dan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve