EU poziva na primirje u Libiji, upozorava na pretnju za bezbednost

EU poziva na primirje u Libiji, upozorava na pretnju za bezbednost


Evropska unija osudila je ofanzivu koju vode snage komandanta Kalife Haftara na glavni grad Libije Tripoli ocenivši da ona predstavlja pretnju za međunarodnu bezbednost i pozvala da se odmah uspostavi prekid vatre u Libiji.

Kako se navodi u saopštenju ministara spoljnih poslova EU, vojni napad samoproglašene Haftarove Libijske nacionalne vojske (LNA) na Tripoli i eskalacija koja je usledila u glavnom gradu i oko njega “predstavljaju pretnju za međunarodni mir i bezbednost i dalju pretnju za stabilnost Libije”.

libya-khalifa-haftar-2-780x405

Libijska nacionalna vojska, čije sedište je u istočnoj Libiji, bori se protiv rivalskih milicija povezanih sa međunarodno priznatom vladom čije sedište je u Tripoliju.

“EU poziva sve strane da odmah otpočnu primirje i da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama da bi osigurali potpuni i opšti prekid neprijateljstava”, navodi se u saopštenju ministara EU.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian rekao je da je prioritet da primirje odmah stupi na snagu.

“Neselektivni napadi na gusto naseljene stambene četvrti mogu da predstavljaju ratni zločin i oni koji krše međunarodno humanitarno pravo treba da podnesu račune”, upozorili su Evropljani.

libija01

Šef vlade bazirane u Tripoliju Fajez Saradj sastao se sa evropskim ministrima u Briselu.

U saopštenju se insistira na poštovanju obaveze o embargu na prodaju oružja Libiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar