Svet
04.11.2023. 17:10

Rat u Izraelu

Ispovest Hrvata evakuisanih iz Gaze: "Strašno je"

1
Izvor: Beta / AP / Mohammed Dahman

Prva grupa evakuisanih hrvatskih državljana iz pPojasa Gaze stigla je u Hrvatsku.

 "Strašno je. Sve je bombardovano - bolnice, škole. Bilo je mnogo napada, ali nikada ovako. Ovo je genocid", rekla je gospođa Vedrana  i dodala da je zdravstveno dobro, ali da je stradalo psihičko zdravlje, prenosi HRT.

U četvrtak su evakuisani svi hrvatski državljani koji su hteli da napuste pojas Gaze. Iako su se prvobitno prijavila 23 hrvatska državljana, jedna se žena predomislila i odlučila da ostane.

"Proces povratka hrvatskih državljana koji su hteli da napuste pojas Gaze je počeo", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman dan ranije je kazao kako postoje informacije da je u toj palestinskoj enklavi jedan hrvatski državljanin poginuo, ali da to nije potvrđeno.

Plenković je rekao kako i dalje nema pouzdanih saznanja te da se te informacije proveravaju. On se zahvalio ambasadama u Izraelu, Egiptu i Kataru na toj operaciji, kao i katarskom emiru koji je, kako se navodi, bio vrlo konstruktivan u tom procesu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nastavljeni izraelski napadi na ciljeve Hamasa u Gazi
1

Rat u Izraelu

03.11.2023. 11:14

Nastavljeni izraelski napadi na ciljeve Hamasa u Gazi

Izraelska vojska je izvela nove vazdušne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, nastavljući kopnene operacije i opsadu Gaza Sitija, koji je u središtu nastojanja da se uništi vladajuća islamska ekstremistička organizacija.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve