Svet
25.03.2019. 17:57
Marko R. Petrović, Foto: shutterstock

EVO KOGA SE AMERIKANCI NAJVIŠE PLAŠE, A NISU NI RUSI NI KINEZI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ne plaše se Amerikanci najviše ni Rusa ni Kineza. Amerikanci se najviše plaše sebe samih.

Istraživanje nezavisnog Pew istraživačkog centra iz decembra 2018. godine, naime, pokazuje da se većina belaca u Americi plaši očekivanih demografskih promena, koje će dovesti da do 2050. godine belci u SAD postanu manjina.

Čak 46 odsto belaca, među kojima preovlađuju republikanci, ocenjuje da bi većina koja ne bi bila bela, „oslabila američku kulturu i vrednosti“. Manje od četvrtine belaca misli da bi ova promena imala pozitivan uticaj, a čak 30 odsto je neutralno.

Među republikancima, od kojih su većina belci, čak šest od deset tvrdi da će ova promena da oslabi američke vrednosti i običaje, a tek svaki osmi veruje da će ih ojačati.

Ovom zabrinutošću zbog demografskih promena može da se poveže i sa glasanjem za republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2016. godine. Procene Pew centra su da će to značajno da utiče i na stavove glasača u bdućnosti.

Među demokratama je, pak, čak 42 odsto onih koji misle da će ova promena da ojača Ameriku, nasuprot 22 odsto onih koji veruju da će je oslabiti. Isto tako, među crncima i latinosima je dvostruko više onih koji veruju da će to da ojača vrednosni sitem u SAD.

Na pitanje da li misle da li bi većina koju ne čine belci bila dobra ili loša za SAD, čak 37 odsto republikanaca reklo je da bi bila loša, 46 odsto nije imalo stav, a svega 16 odstomisli da bi bila dobra.

Sa druge strane, čak polovina demokrata misli da bi to bilo dobro za SAD, 37 odsto nema stav, a svega 12 odsto je onih koji misle da bito bilo loše.
Uopšteno gledajući, belci u Americi su podjednako podeljeni i po pitanju pogleda na budućnost nacije. Polovina su optimisti, a polovina pesmisiti. Među crncima i latinosima je, međutim, dva puta više optimista.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve