Svet
25.11.2019. 17:27
Tanjug

EVO ŠTA JE EPILOG PROTESTA: U Hongkongu demokrate osvojile većinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Demokratski kandidati iz Hongkonga osvojili su većinu na izborima za okružni savet u tom gradu, koji već šest meseci potresaju nemiri zbog antivladinih protesta.

Nedeljni izbori su zabeležili rekordnu izlaznost, a demokratski kandidati su osigurali skoro 90 odsto, odnosno 390 od 452 mesta.

Liderka Hongkonga Keri Lam je rekla da vlada poštuje rezultate i da želi da se "dalje situacija odvija mirno, bezbedno i u skladu sa zakonom".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Ng Han Guan

Kako je navela, rezultati "odražavaju nezadovoljstvo ljudi trenutnom situacijom i dubokim problemima u društvu" i vlada će razmotriti ozbiljno ovu poruku javnosti, prenosi Rojters.

Neki pobednički kandidati rekli su da je rezultat na neki način podrška demonstranatima i da bi to mogao biti ozbiljan udarac Keri Lam.

"Ovo je snaga demokratije. Ovo je demokratski cunami", rekao je Tomi Čeng, bivši studentski lider protesta koji je osvojio mesto u okrugu Juen Long, blizu kineske granice.

Glasanje je završilo bez većih problema, iako su se oko biračkih mesta stvorili veliki redovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Ng Han Guan

Na birališta je izašlo gotovo tri miliona ljudi, što je rekordna izlaznost od više od 71 odsto stanovnika.

Okružni savet Hongkonga kontroliše potrošnju dela budžeta i odlučuje o nizu pitanja važnih za život građana, poput gradskog prevoza.

"Okružni savet je samo jedan važan put borbe. U budućnosti moramo naći druge puteve da bismo nastavili da se borimo", poručili su demokratski kandidati.

Državne novine Čajna dejli rekle su u uvodniku da su izbori "prilika da se grad vrati u normalu, ako i da je relativni mir u kome je grad uživao nekoliko dana pokazao da su sve zainteresovane strane smatrale to šansom za izražavanje svojih stavova".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve