EVROPOL POHAPSIO IRAČKU GRUPU: Ilegalno ubacivali Iračane, Avganistance i Albance u Veliku Britaniju, baza bila Španija

EVROPOL POHAPSIO IRAČKU GRUPU: Ilegalno ubacivali Iračane, Avganistance i Albance u Veliku Britaniju, baza bila Španija


Evropska policijska služba Evropol (Europol) saopštila je da su vlasti rasturile iračku grupu koja je krijumčarila migrante i izbeglice u Veliku Britaniju preko Španije.

Prema navodima Evropola krijumčari su prevozili migrante, uglavnom iz Albanije, kao i izbeglice iz Avganistana, Iraka, Pakistana i Sirije u Veliku Britaniju redovnim trajektima.

Oni su koristili redovnu trajektnu službu iz luka na severu Španije Santander i Santurse i krili ih u prikolicama, karavanima i kamionima koji su čekali u ograđenim parkinzima da se ukrcaju na trajekte.

Banda je takođe pomogla da se prevezu migranti do španskih gradova Kantabrije i Biskeja iz drugih zemalja i da se tu privremeno smeste. U akciji 19. marta u Španiji uhapšeno je sedam članova te krijumčarske mreže, državljana Iraka, Albanije i Španije u racijama španske Gvuardia sivil na tri kuće u Bilbau, Portugaleteu i Santanderu, navodi se u saopštenju. Dve od te tri kuće korišćene su kao sigurne kuće, gde su vlasti zaplenile veliki broj računara i mobilnih uredjaja, bankovnih kartica, ličnih dokumenata i pasoša iz raznih zemalja.

Istraga poznata kao istraga Hegira, počela je kada su španske vlasti primetile da je sve veći broj albanskih državljana hvatan u pokušaju da dođu do luke Santurse. Detaljnija istraga je otkrila da postoji organizovana kriminalna grupa koja deluje u Kantabriji i Biskeju.

U istrazi je sarađivala i belgijska policija koja je pomogla sa pretresima kuća u Španiji, navodi se u saopštenju.

Evropol, čije je sedište u Hagu, podržava članice EU u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar