EVROPSKA KOMISIJA: Cena vakcine nije javno dostupna informacija

EVROPSKA KOMISIJA: Cena vakcine nije javno dostupna informacija

EPA-EFE/Bienvenido Velasco


Evropska komisija kaže da ne može da otkriva cenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv Covid-19 jer je u pitanju princip koji se primenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

“Cena vakcine je deo potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna”, kaže portaprol EK Erik Mamer.

Mamer objašanja da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više sa više kompanija, informacije od poverljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

Povezane vesti – GEJTS: Život će se vratiti u normalu tek nakon druge generacije vakcina

EPA-EFE/ANGELO CARCONI

EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Dodaje se da je poverljivost ovakvih dokumenta “standardna procedura” koju primenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljma.

“Nisu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove”, kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Povezane vesti – Fondacija Gejts donirala još 70 miliona dolara za vakcinu

Evropska komisija odobrila je do sada četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora sa kompanijom “Fajzer”, Evropska komisija do sada je potisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama “Astra Zeneka”, “Sanofi” i “Džonson i Džonson”.

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar