Svet
23.01.2023. 23:15
Beta

Nasilno gušenja protesta

EU uvela sankcije brojnim visokim zvaničnicima Irana

evropska unija,
Izvor: Shutterstock

Evropska unija je uvela sankcije desetini iranskih zvaničnika među kojima su ministri vlade, regionalni guverneri i poslanici, osumnjičeni za nasilno gušenje demonstracija u toj državi.  

Ipak, nije dodala Revolucionarnu gardu, ideološku vojsku Islamske Republike, na listu "terorističkih organizacija".

Na sastanku u Briselu, ministri spoljnih poslova EU složili su se da iranskom ministru sporta i omladine Hamidu Sajjadiju zabrane putovanja i zamrznu imovinu, optužujući ga da je vršio pritiske na iranske sportiste da ne govore o problemima.

Na meti su takođe bile iranske specijalne policijske snage, optužene za upotrebu "prekomerne i smrtonosne sile protiv nenaoružanih demonstranata, medju kojima je bilo žena i dece, otvaranjem vatre iz automatskog oružja na demonstrante".

Imovina je zamrznuta i Štabu za zagovaranje prava i zabranu zla, iranskoj vladinoj instituciji za koju EU veruje da je odgovorna "za utvrđivanje i primenu preterano strogih modela ponašanja u društvu".

Sankcijama su pogođene su i kompanije povezane sa sajber bezbednošću, špijunskim softverima, filtriranjem društvenih medija i proizvodnjom bezbednosne opreme koja je navodno korišćena u akciji. Restriktivne mere izrečene su i visokim oficirima Revolucionarne garde.

EU je već uvela tri paketa sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama, među kojima su se našli ministri vlade, vojni oficiri i iranska policija za moral, zbog kršenja ljudskih prava tokom nasilnog gušenja protesta, koji su izbili u Iranu sredinom septembra zbog smrti Mahse Amini.

Najmanje četiri osobe su pogubljene od početka demonstracija, nakon brzih suđenja iza zatvorenih vrata. Najmanje 522 osobe poginule su tokom četiri meseca demonstracija, a više od 19.200 uhapšeno.

Na sastanku u Briselu nije dodata Revolucionarna garda na listu "terorističkih organizacija" uprkos prošlonedeljnom apelu Evropskog parlamenta da to učine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji je predsedavao sastankom, rekao je da se to može dogoditi samo kada sud u nekoj državi članici donese presudu kojom se iranski gardijski korpus osudjuje za terorističke akte.

Iranski zvaničnici saopštili su juče da će pripreminiti "recipročne" mere ukoliko EU odluči da Revolucionarnu gardu stavi na crnu listu i da bi u tom slučaju Teheran armije mnogih evropskih zemalja svrstao u "terorističke grupe".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novo javno vešanje u Iranu...
Protest u Iranu

U 21. veku

12.12.2022. 14:43

Novo javno vešanje u Iranu...

Iranske vlasti su pogubile još jednu osobu osuđenu za zločine počinjene tokom protesta širom zemlje, javnim vešanjem na građevinskom kranu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve