Svet
01.03.2017. 23:05
E.E.

Husein Bajbasin bio

EVROPSKI PABLO ESKOBAR: Turski heroinski bos iz Londona kontrolisao pola kontinenta

hueseyin-baybasin-2.jpg

Husein Bajbasin bio je najveći turski trgovac heroinom koji je tom vrstom droge snabdevao čitav Stari kontinent. Osuđen je na

Husein Bajbasin bio je najveći turski trgovac heroinom koji je tom vrstom droge snabdevao čitav Stari kontinent. Osuđen je na doživotnu robiju i kaznu služi u holandskom zatvoru. Klan sada vode njegovi rođaci...

Husein Bajbasin nikada nije krio čime se u životu bavi, niti je prećutkivao na koji se način obogatio. Uvek bi opušteno ćaskao s kriminolozima o svojoj kontroli nad rekom opijuma koja teče od Avganistana i jugoistočne Turske do tržišta na zapadu Evrope. Klan Bajbasin je najmoćniji na ovom prostoru i za njega ne postoje takve prepreke kao što su državne granice.
Bajbasin sebe opisuje kao gospodara sile, gangstera koji istovremeno finansira i vladu u Ankari i Kurdsku radničku partiju, i koji neće ni sekund oklevati da naredi likvidaciju. „Putujem s pištoljem u jednoj ruci i diplomatskim pasošem u drugoj", govorio je Bajbasin.

Zašto je onda Bajbasinu i njegovim najbližim saradnicima, kao i članovima porodice, dopušteno da se nastane u Velikoj Britaniji sredinom devedesetih? Ovo je pitanje zbunjivalo policajce godinama. Na kraju krajeva, kao što je jedan od policajaca u Engleskoj rekao, imamo dovoljno domaćeg organizovanog kriminala, zašto da ga i uvozimo.

Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala smatra da skoro 90 odsto heroina koji uđe u Englesku potiče od ovog kriminalnog kartela. Bar je tako bilo do 2002. godine, dok nije došlo do krvavog razlaza s partnerima iz Radničke partije Kurdistana. Klan je posedovao veliki broj fabrika u ruralnoj Turskoj koje su prerađivale opijum i krijumčarile ga dalje u Evropu, gde je s vremenom uspostavljena dominacija i nad mrežom veleprodaje na Starom kontinentu.

Dolazak klana je naišao na veliki otpor kod žitelja Kanon Drajva u elitnom Edžvoteru, londonske četvrti gde je Husein Bajbasin kupio kuću za porodicu i sebe 1994. godine plativši je, naravno, u kešu. Imali su neke svoje nedostatke kao komšije, voleli su da svoje poslovne razgovore putem mobilnog telefona uglavnom obavljaju iz dvorišta. Ali osim toga, držali su se vrlo skromno i pošteno, osim što bi s vremena na vreme komšiluk budila buka koju proizvode policajci koji provaljuju kućna vrata na domu Bajbasina. Sem toga, bili su odlične komšije, pričali su o njima žitelji Kanon Drajva.

Jednom prilikom, ruski obaveštajac ih je posetio u Londonu i tražio od njih pomoć za likvidaciju dvojice Čečena koji su se nalazili u jednom hotelu u Istanbulu. Ovaj zahtev su pripadnici klana učtivo odbili

Pratile su ih i glasine. Neki su verovali da ovaj klan sarađuje sa MI5 tako što drži pod kontrolom PKK (Radnička partija Kurdistana), a posebno pripadnike ove manjine nastanjene u Haringtonu u severnom Londonu. Drugi su, opet, verovali da rade za neku drugu tajnu službu, a ne za britansku.

Bajbasinov klan je dugo vremena prisutan i funkcioniše u tom delu sveta gde se prepliću uticaji raznih obaveštajnih službi, terorističkih organizacija i velikih trgovaca opojnim drogama. Tačno je da je MI5 tražio njihovu pomoć, ali isto to važi i za špansku i holandsku tajnu službu. Jednom prilikom, ruski obaveštajac ih je posetio u Londonu i tražio od njih pomoć za likvidaciju dvojice Čečena koji su se nalazili u jednom hotelu u Istanbulu. Ovaj zahtev su učtivo odbili.

Međutim, britanski novinari su otkrili da je Husein Bajbasin dobio boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu na osnovu zahteva tamošnje carine, pošto su ga oni označili kao svog doušnika. Ovaj podatak je isplivao u javnost nakon imigracionog saslušanja koje održavano povodom molbe njegovog brata Abdulaha da dobije boravak u Engleskoj. On je u zemlju ušao s falsifikovanim holandskim pasošem u leto 1995. godine, ali je zatražio dozvolu za boravak tek nakon što je bio uhapšen i optužen 1998. godine za posedovanje vatrenog oružja.

Državni organi nisu pokušavali da mu ukinu ovu privilegiju sve do 2004. godine, kada je Abdulah osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine. Tada je Imigracioni tribunal bio blizu odluke da se Bajbasin protera iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali je nakon saznanja da su pojedini rođaci i članovi familije pristali da sarađuju s carinom i podele svoja saznanja o umešanosti pojedinih turskih političara u šverc heroina, vrlo brzo promenio svoj stav.

Jedan od svedoka, inače ugledni londonski biznismen, pred sudom je tvrdio da je prvi kontakt između klana Bajbasin i engleske carine napravio jedan od operativaca klana s dvojicom carinika u pabu „Monument" u Londonu. Posle ovog sastanka došao je i Husein Bajbasin, putujući preko Južne afrike, Maroka i Gibraltara, i sastao se s jednim agentom Carinske službe u hotelu blizu Tauer bridža.

Tada je sklopljen dil: informacije u zamenu za azil za članove porodice Bajbasin u Engleskoj. Iako je bio suštinski azil, ovaj aranžman je imao neformalni karakter.

Klan je savršeno funkcionisao i radio sve dok vođa jednom prilikom nije otputovao na službeni put u Holandiju. Tada je i uhapšen i pod pritiskom je počeo da otkriva tajne iz svog posla. Tako je u seriji intervjua tvrdio da je imao znatnu logističku podršku od turske države, odnosno njenih diplomatskih predstavništava u zemljama Zapadne Evrope u kojima je poslovao. Pričao je i o oficirima turske vojske koji su radili pri NATO-u i o njihovoj umešanosti u šverc heroina. - Država nam je otvorila sva vrata, i mi smo to koristili - govorio je Husein.

Iako je konstantno insistirao na tome da je s njegovim poslom kao najvećeg narko-trafikanta završeno, Husein je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva, trgovine narkoticima i kidnapovanja. Na ovu presudu se žalio, ali mu je kazna povećana na doživotnu robiju. Od njegove zatvorske kazne, malu su korist imale vlasti u Velikoj Britaniji pošto na vreme nisu iskorišćeni podaci koje je on pružio u vezi sa umešanosti zvanične Ankare u šverc narkotika.

Takođe, njegov klan je nastavio da postoji, ali je s vremenom, na veliku žalost britanske policije, promenio karakter. Od trgovca specifičnom robom, pretvorio se u nasilnu bandu koja više nije imala za cilj veletrgovinu narkoticima na nivou Evrope, već razvoj maloprodajne mreže u Engleskoj. S vremenom su postali jedan od najjačih distributerskih lanaca narkotika na Ostrvu i pretpostavlja se da su pod velikim uticajem Islamske države.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve