Svet
07.04.2021. 18:14
Tanjug

Vodeći američki epidemiolog

FAUČI: Ne treba nam AstraZeneka, imamo već dovoljno vakcina

shutterstock_1664089354.jpg

Vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena Entoni Fauči smatra da SAD nisu potrebne vakcine AstraZenka u borbi sa

Vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena Entoni Fauči smatra da SAD nisu potrebne vakcine AstraZenka u borbi sa Covid-19.

CNN prenosi da je Fauči, koji je i direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio da, čak i ako bi AstraZeneka zatražila i od Uprave za hranu i lekove (FDA) dobila odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) u SAD, te vakcine nisu potrebne njegovoj zemlji.

"Imamo tri izvrsne vakcine. Čak i ako FDA potvdi da je ova vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, jer imamo dovoljno veoma dobrih vakcina", rekao je Fauči za CNN.

Povezane vesti - Vakcina Moderna u upotrebi od sredine aprila u Velikoj Britaniji

[caption id="attachment_314497" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/ANGELO CARCONI EPA-EFE/ANGELO CARCONI[/caption]

On je, naglasio, prenosi CNN, da ne postoji plan da se odmah počne sa upotrebom AstraZeneke čak i bi dobila odobrenje, i da to nije nikakva optužnica protiv tog proizvoda, već da su SAD ugovorile dovoljno vakcina od "Moderne", "Fajzera" i "Džonsona i Džonsona", koje u potpunosti ispunjavaju sve potrebe u imunizaciji, čak i u situaciji ako bude potrebna primena pojačivača, treće doze u nekom kasnijem periodu.

Nekoliko evropskih zemalja zaustavilo je ili starosno ograničilo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana sa retkim stvaranjem tromboza, a za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve