Svet
09.08.2021. 17:45
Tanjug

Vakcinacija u SAD

Fauči: Nešto loše se dešava, moramo to da shvatimo

Entoni Fauči
Izvor: Bloomberg POOL / Stefani Reynolds / POOL

Najviši američki zdravstveni zvaničnici izneli su nova upozorenja zbog širenja delta soja koronavirusa širom zemlje, dok se u javnosti čuje sve veći broj poziva za uvođenje obavezne vakcinacije, piše Glas Amerike.

"Nešto loše se dešava. Moramo to da shvatimo", izjavio je dr Entoni Fauči, vodeći američki epidemiolog i medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena, za NBC.

Fauči je rekao da ne očekuje da će biti uvedena obavezna vakcinacija na nacionalnom nivou, ali je dodao da će, čim regulatori u Upravi za hranu i lekove daju potpuno odobrenje za upotrebu vakcina protiv korona virusa, verovatno u narednih nekoliko nedelja, snažno podržavati to da univerziteti, firme i drugi lokalni poslovi uvode obaveznu vakcinaciju.

Prema podacima vlade, više od 166 miliona Amerikanaca je potpuno vakcinisano protiv korona virusa. To je jedva polovina populacije, a deci od 12 godina i mlađoj tek treba da bude potpuno odobrena vakcinacija.

Entoni Fauci
Izvor: Bloomberg POOL / Stefani Reynolds / POOL

Iako se broj slučajeva korona virusa povećao na Floridi i u Teksasu, dve ključne američke države sa velikim brojem infekcija, njihovi republikanski guverneri, Ron DeSantis i Greg Abot, ostali su uporni u svom protivljenju uvođenju obavezne vacinacije ili obaveze nošenja maski, tvrdeći da se time krše individualne slobode ljudi.

Međutim, republikanski guverner Ejsa Hačinson iz Arkanzasa, države sa niskom procentom vakcinacije sa sve većim brojem infekcija, rekao je za CBS da je pogrešio ranije ove godine što je potpisao zabranu maski za lice.

Rendi Veingarten, predsednica Američkog udruženja nastavnika, drugog po veličini sindikata nastavnika u SAD, rekla je za NBC da se mora raditi sa zaposlenima na obaveznoj vakcinaciji kao pitanju lične savesti.

Više od 100.000 Amerikanaca dnevno se zarazi zbog visoko prenosivog delta soja korona virusa, što je 10 puta više nego u poslednjih nekoliko nedelja.

Fauči je to nazvao "pandemijom nevakcinisanih". On je, takođe, upozorio da bi delta soj korona virusa mogao mutirati u druge varijante koje bi mogle da izbegnu efikasnost vakcina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Džonson i Džonson dobro štiti od delta soja
Vakcinacija

Istraživanje pokazalo

08.08.2021. 23:05

Džonson i Džonson dobro štiti od delta soja

Vakcina američke kompanije Džonson i Džonson izuzetno je efikasna u sprečavanju težeg oblika kovida ili smrti usled pojave delta soja, pokazali su podaci kliničkog ispitivanja u Južnoj Africi.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve