Svet
01.12.2020. 15:04
Tanjug

Vodeći američki epidemiolog

Fauči zove građane da "budu deo rešenja" i da se vakcinišu

w_56247798.jpg

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči pozvao je građane da "budu deo rešenja" i da se vakcinišu kada vakcina protiv koronavirusa

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči pozvao je građane da "budu deo rešenja" i da se vakcinišu kada vakcina protiv koronavirusa bude dostupna, dok se SAD pripremaju za prvu fazu imunizacije protiv Covid-19, piše CNN.

"Recite sebi da nećete biti osoba putem koje će virus preći da drugu osobu, zaustavite put prenošenju Covid-19", rekao je juče Fauči izvršnom direktoru "Fejsbuka" Marku Cukenbergu.

U SAD virus se širi velikom brzinom, a u toku prošlog meseca 20 puta je zabeležen rekordan broj pacijenata hospitalizovanih zbog Covid-19. Poslednji najviši broj hospitalizovanih pacijenata zabeležen je u ponedeljak, kada je potvrđeno da se na bolničkom lečenju nalazi 96.039 ljudi.

Povezane vesti - FAUČI: Moguć skok obolelih posle praznika u SAD

U zemlji je do sada zabeleženo 13,5 miliona slučajeva Covid-19 i 268.045 smrtnih slučajeva.

Praznična okupljanja predstavljaju veliki rizik od širenja virusa od strane asimptomatskih pacijenata, a sa tim na umu zvaničnici se pripremaju za prvu fazu vakcinacije protiv Covid-19.

[caption id="attachment_282703" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL[/caption]

Vakcine koje su izradile kompanije "Fajzer" i "Moderna" čekaju na dobijanje dozvole za hitnu upotrebu, a savezne države bi do petka trebalo da se podnesu zahtev o broju doza "Fajzerove" vakcine.

Vakcine će biti isporučene kada Uprava za hranu i lekove bude izdala dozvolu za hitnu upotrebu i kada Centar za kontrolu i prevenciju bolesti bude izradio smernice o prioritetnim grupama za vakcinisanje.

Povezane vesti – Astrazeneka se sprema za novo testiranje vakcine

Sa vakcinacijom će se otpočeti tog dana kada vakcine budu isporučene ili narednog, navode nadležni.

Čak i nakon što se u decembru otpočne sa vakcinacijom, dovoljno vakcina za masovniju imunizaciju neće biti do aprilia ili maja 2021. godine, rekao je Fauči.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve