Fauči zove građane da “budu deo rešenja” i da se vakcinišu

Fauči zove građane da “budu deo rešenja” i da se vakcinišu

EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL


Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči pozvao je građane da “budu deo rešenja” i da se vakcinišu kada vakcina protiv koronavirusa bude dostupna, dok se SAD pripremaju za prvu fazu imunizacije protiv Covid-19, piše CNN.

“Recite sebi da nećete biti osoba putem koje će virus preći da drugu osobu, zaustavite put prenošenju Covid-19”, rekao je juče Fauči izvršnom direktoru “Fejsbuka” Marku Cukenbergu.

U SAD virus se širi velikom brzinom, a u toku prošlog meseca 20 puta je zabeležen rekordan broj pacijenata hospitalizovanih zbog Covid-19. Poslednji najviši broj hospitalizovanih pacijenata zabeležen je u ponedeljak, kada je potvrđeno da se na bolničkom lečenju nalazi 96.039 ljudi.

Povezane vesti – FAUČI: Moguć skok obolelih posle praznika u SAD

U zemlji je do sada zabeleženo 13,5 miliona slučajeva Covid-19 i 268.045 smrtnih slučajeva.

Praznična okupljanja predstavljaju veliki rizik od širenja virusa od strane asimptomatskih pacijenata, a sa tim na umu zvaničnici se pripremaju za prvu fazu vakcinacije protiv Covid-19.

EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Vakcine koje su izradile kompanije “Fajzer” i “Moderna” čekaju na dobijanje dozvole za hitnu upotrebu, a savezne države bi do petka trebalo da se podnesu zahtev o broju doza “Fajzerove” vakcine.

Vakcine će biti isporučene kada Uprava za hranu i lekove bude izdala dozvolu za hitnu upotrebu i kada Centar za kontrolu i prevenciju bolesti bude izradio smernice o prioritetnim grupama za vakcinisanje.

Povezane vesti – Astrazeneka se sprema za novo testiranje vakcine

Sa vakcinacijom će se otpočeti tog dana kada vakcine budu isporučene ili narednog, navode nadležni.

Čak i nakon što se u decembru otpočne sa vakcinacijom, dovoljno vakcina za masovniju imunizaciju neće biti do aprilia ili maja 2021. godine, rekao je Fauči.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar